Minister Timmermans is als eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op bezoek in Cuba.  Hij zal daar spreken met de minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel, vertegenwoordigers van de katholieke kerk en wetenschappers. Timmermans blijft tot morgen in het communistische land, dat hij bezoekt om de banden aan te halen. Is het goed dat Timmermans Cuba bezoekt?

De huidige president Raul Castro voert een iets liberaler beleid dan zijn voorganger, zijn broer Fidel Castro. Hij heeft verschillende hervormingen doorgevoerd. Zo hebben Cubanen geen vergunning meer nodig om naar het buitenland te reizen en mogen ze auto's kopen. Volgens Timmermans zijn dit hervormingen die de aandacht verdienen en kan Nederland deze door een goed contact met het land bevorderen.

Toch klinken er ook kritische noten rond het bezoek van Timmermans aan Cuba. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde Kamervragen over de reis. Amnesty International verklaarde achter het bezoek te staan, maar wel te willen dat Timmermans voorwaarden stelt bij een eventueel handelsakkoord. 

Uitzending

In EenVandaag spreken we met twee mensen die in de jaren ‘60 bevlogen raakten door Cuba. Connie van der Maesen was betrokken bij het Comite van Solidariteit met Cuba, een collectief opgericht door Harry Mulisch. Zij reist nog steeds elk jaar naar het land om wetenschappelijke boeken te brengen. Kees van Kortenhof kreeg interesse in het land door zijn contacten met kunstenaars en activisten. Hij gaat elke twee jaar naar Cuba en probeert vanuit Nederland op te komen voor de mensenrechten in Cuba. Wat vinden zij van het bezoek van Timmermans?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.