Voor wie snel ergens wil zijn en geen fan is van files, is het al vijf jaar een uitkomst: de maximumsnelheid van 130. Maar er wordt ook al jarenlang kritiek geuit door experts en milieuactivisten. Met 130 over de snelweg betekent namelijk ook ernstiger ongelukken èn: meer uitstoot. Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal, zei vanmorgen in het radio 1 journaal dat we 40% minder uitstoten als we 100 rijden in plaats van 130. Lammert de Bruin checkt of deze uitspraak klopt.

Stikstofoxide

TNO, de organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, heeft onderzoek gedaan naar die vermeende uitstoot. Met uitstoot wordt stikstofoxide bedoeld, een stof die niet bepaald goed is voor het milieu en onze luchtkwaliteit. Richard Smokers, onderzoeker bij TNO, bevestigt dat auto’s inderdaad meer uitstoten op een weg waar je 130 mag rijden, dan op een weg waar je maar 120 of 100 mag.

Percentage

Hoeveel ze uitstoten hebben ze bij TNO berekend: “Op snelwegen waar je 130 km per uur mag rijden, verwachten wij dat de gemiddelde uitstoot van stikstofoxide, 12% hoger is dan op een weg waar je 120 mag rijden. Vergeleken met een snelweg waar je 100 mag rijden, ligt dat percentage op 40%.” Het onderzoek is gebaseerd op een gemiddelde: Smokers: “Een deel van de auto’s zal geen 130 rijden, sommige mensen rijden zelfs harder. Daar hebben we een inschatting van gemaakt. Daarbij hebben we rekening gehouden met allerlei soorten auto’s en de snelheden die ze rijden.” 

Conclusie

De uitspraak dat we 40% minder uitstoten bij een autosnelheid van 100 per uur, vergeleken met 130 per uur, is feit. De uitspraak is wel gebaseerd op een gemiddelde, we kunnen niet alle auto’s over één kam scheren. Niet iedereen rijdt namelijk de aangegeven maximumsnelheid.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.