Slecht kunnen zien: dat wil niemand. Hoewel toenemende oogklachten vaak geassocieerd worden met ouderdom, kampen twintigers schijnbaar in steeds grotere mate met slechte ogen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling volgens het Oogfonds. Directeur Edith Mulder zei woensdagavond in het NOS-journaal dat de helft van de twintigers bijziend is. Lammert de Bruin checkt of deze uitspraak klopt. 

De uitspraak van Mulder werd gedaan tijdens een reportage van NOS, waarin de noodklok geluid werd. Steeds meer kinderen worden namelijk bijziend en dreigen in toekomst slechtziend of zelfs praktisch blind te worden. Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, waarschuwt hiervoor. Dat de helft van de twintigers bijziend is, kan ze verklaren. “Uit recent Europees onderzoek (2016), waar Nederland ook aan meegedaan blijkt dat de helft van de twintigers in Europa bijziend is. In datzelfde onderzoek hebben we gekeken naar de mensen die nu zestig zijn, die veertig jaar geleden twintig waren. In die groep is één op de vier bijziend. We hebben ook gekeken naar veertigers, die twintig jaar geleden twintig waren: daar is één van de drie bijziend. In veertig jaar tijd is dat percentage dus verdubbeld.” 

Scherm

Die verdubbeling in veertig jaar tijd heeft volgens Klaver een reden. Kinderen worden in toenemende mate blootgesteld aan schermen en lang naar een scherm kijken is dus slecht voor je ogen. “Je ontwikkelt bijziendheid in de jeugd. Rond je twintigste stabiliseert dat een beetje. Een conclusie voor die toename zie je ook heel goed als je de twintigjarigen vergelijkt met de zestigjarigen. Bijziendheid onder zestigers komt bijna uitsluitend voor bij de mensen die hoger opgeleid zijn en in hun jeugd heel veel gelezen hebben. En nu zien we, dat bijziendheid niet meer gerelateerd is aan de opleiding, maar aan het binnen zitten en veel naar een scherm kijken.” Vandaar dat nu ook de noodklok wordt geluid voor kinderen, want voor de twintigers is het al te laat.

Buiten spelen

Opticiën Jasper Graaf, van Jasper Bril Design ziet de toename ook bevestigd worden door de praktijk. “We zien inderdaad steeds meer jongeren met snel achteruitlopende minsterktes. Onlangs hebben we zelfs een recept van de oogarts gekregen en daar stond als opmerking onder: buitenspelen en minder tijd achter de smartphone, ipad of de computer doorbrengen. Doordat die ogen de hele dag aan het scherpstellen zijn, van een korte afstand, zie je dat die ogen sneller achteruitgaan.”  

Conclusie

Afgaand op het belangrijkste Europese onderzoek, waaruit blijkt dat de helft van de twintigers bijziend is, kunnen we zeggen dat de stelling een feit is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.