Een verfbedrijf beweert in een reclamespotje op de radio dat binnenlucht veel vervuilder is dan buitenlucht. Klopt dat? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Piet Jacobs van TNO, Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, doet al jaren vergelijkend onderzoek naar fijnstoffen in binnen- en buitenlucht. Hij maakt gehakt van de bewering van Sigma: "Het is onzin. Gemiddeld genomen is de lucht in huizen niet meer vervuild dan de buitenlucht. Sterker nog, in de stad is bijvoorbeeld veel meer roet dan binnen. En roet is een van de meest kankerverwekkende stoffen." 

Afvoerkap

Jacobs brengt één nuance aan: "Kook je zonder de afvoerkap aan te hebben, dan is de lucht tijdelijk tot wel honderd keer zo vervuild als buiten. Maar dit is slechts kortstondig en zeker niet representatief voor de hele dag." Jacobs drukt mensen op het hart om te zorgen voor goede ventilatie tijdens het koken.

De stelling is dus fictie. Binnenlucht is niet meer vervuild dan buitenlucht. Zolang je de afvoerkap wel aan houdt tijdens het koken.

Tips

Maar hoe hou je de lucht binnen zo schoon mogelijk? Emile Bode, huishoud-columnist in De Telegraaf, geeft enkele adviezen:

  1. Investeer in goede ventilatie
  2. Plaats horren voor de ramen
  3. Gebruik iedere dag de stofdoek en -zuiger. Zeker op plekken waar je dat doorgaans niet zo snel doet, zoals de slaapkamer
  4. Leg geen tapijt. Zeker niet als je huisdieren hebt
  5. Stop met roken

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.