"De Nederlandse economie is de snelst groeiende van Europa, na die van Spanje." Dat beweerde premier Mark Rutte vanochtend tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. Maar klopt dat? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Econoom Mathijs Bouman dook in de cijfers en kwam erachter dat vooral Oost-Europese landen economisch gezien sneller groeien dan Nederland: “Nederland doet het prima, met 3,3% economische groei. Maar in het laatste kwartaal groeiden Cyprus, Letland, Litouwen, Slowakije en Finland harder. Spanje gek genoeg niet.”

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt de lezing van Bouman. Over heel 2017 gezien staat Nederland zelfs maar op de vijftiende plaats volgens het bureau: “Dus waar Rutte deze informatie vandaan haalt is voor ons een raadsel”, aldus Peter Hein van Mulligen, van het CBS.

Conclusie

Aan EenVandaag vertelt de premier waar hij de cijfers vandaan heeft: “Uit het Britse tijdschrift The Economist, op de voorlaatste pagina van de laatste editie."  Een snelle blik in het tijdschrift leert dat het blad inderdaad een lijst bijhoudt met de economische groei van diverse landen. Maar Rutte heeft niet goed gekeken: behalve Spanje staan ook Polen, Tsjechië, Noorwegen en Zweden in deze lijst hoger. De uitspraak van Rutte is dus fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.