Het had de dag moeten zijn waarop hij in één klap miljonair was: 1 januari 2016. Kamal Maihouane zat juichend voor de tv toen de postcodekanjer op zijn buurt viel. Hij had maar liefst vier loten, dacht hij, maar hij kreeg niks. Ook niet bij de rechter.

De incasso was het probleem, zo bleek. Een maand voor de trekking had de loterij het bedrag niet kunnen afschrijven. Gevolg: geen loten. Maar Kamal wist van niets. Twee miljoen winnen! Hij belde meteen zijn moeder op en fatsoeneerde het huis. Het kan toch niet lang duren voordat een postcode-ambassadeur ook hém met camera zou feliciteren?

Niet dus. Kamal had er onder meer een Tesla van willen kopen (“die zijn geweldig!”) en geld willen delen. Wat hij wel kreeg was een bosje bloemen en een uitnodiging voor een buurtfeest om de winst te vieren.

Man vs. loterij

Na wat aarzelen ging Kamal toch. “Ik wilde iedereen feliciteren.” Daar viel de confrontatie met de wel-winnenden hem zwaar. Eén iemand zou zelfs met cheque hebben gewapperd: “had je ook kunnen hebben.” Kamal stapte naar de rechter.

Maandenlang heeft het geduurd. Zouden ze schikken? Zou hij toch twee miljoen krijgen? 31 mei was de uitspraak en stelde de rechter hem in het ongelijk. “Krijg ik maar 10.000?” vroeg hij zijn advocaat vol ongeloof. Nee, vertelde zij hem. Dat moest hij juist betalen. Proceskosten.

Toch wil hij proberen om er een streep onder te zetten. Hij doet zijn verhaal in Radio EenVandaag, voor het eerst sinds de uitspraak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.