Drie Afghanistan-veteranen zijn nauwelijks gericht begeleid nadat zij in 2009 gewond raakten bij een aanslag met een bermbom. Veteranenombudsman Reinier van Zutphen komt tot deze conclusie in een zojuist gepubliceerd onderzoek.

De drie militairen liepen jarenlang rond met fysieke klachten als gevolg van de explosie. Omdat ze binnen hun eigen organisatie geen gehoor vonden, deden ze hun beklag bij de ombudsman.

Van Zutphen vindt dat Defensie steken heeft laten vallen in haar zorgplicht naar de militairen. De ombudsman pleit voor een richtlijn voor standaardonderzoek na zogenaamde 'blastblootstelling'. We praten hierover met Reinier van Zutphen en met Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger- en Militair defensiepersoneel. Ook hoogleraar en kolonel Eric Vermetten is te gast. Hij heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van 'blast injury', zoals de schade die ontstaat bij blootstelling aan bermbommen en vergelijkbare explosieven wordt genoemd.

Het Ministerie van Defensie heeft EenVandaag laten weten dat het in dit specifieke geval erkent dat te laat is overgegaan tot een ziekmelding. Hierdoor is de re-integratie van de drie te laat gestart, waardoor de zorg ontoereikend is geweest. Voor militairen in actieve dienst is het nu makkelijker geworden om bij het Veteranenloket melding te maken, omdat anonimiteit gewaarborgd is. Bovendien loopt er nu een programma waarbij de kennis van commandantenondersteuners verbeterd moet worden, waardoor zij beter in staat zijn om verzuim en potentiële risico's te signaleren en hierop te reageren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.