‘Binnen zes tot acht weken moet het aantal asielzoekers dat naar Europa komt drastisch afgenomen zijn,’ zei premier Mark Rutte op 20 januari. Dat is deze week zes weken geleden. Intussen is er van een terugloop nog geen sprake.

In de eerste drie weken van januari kwamen er 21 keer meer migranten aan in Griekenland dan in januari 2015. En ook in februari zien we nog geen afname; 45.123 tegenover 2.873 in februari 2015. Intussen lijkt het Schengenverdrag dat het vrije verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie regelt, echt op springen te staan. 

Steeds meer landen op de Balkan en intussen zelfs Oostenrijk en België nemen maatregelen aan hun grenzen om asielzoekers tegen te houden. In Griekenland stranden steeds meer asielzoekers nu Macedonië bijna alleen nog maar Syriërs de grens over laat. 

Door deze maatregel van Macedonië hebben honderden migranten vandaag op de Grieks-Macedonische grens de hekken bestormd. Hierbij vuurde de Macedonische politie traangas af op de boze menigte:

Volgende week maandag is er een EU-top in Brussel, waarbij ook premier Davutoglu van Turkije aanwezig zal zijn. Dan moeten er antwoorden komen op de vragen of en hoe deze vluchtelingencrisis bezworen kan worden. 

We spreken hierover met Mathieu Segers, universitair docent Europese Integratie aan de Universiteit Utrecht. Volgens Segers is het waarschijnlijk dat het Schengenverdrag binnenkort opgeschort gaat worden. Er zit een clausule in het verdrag waar in is vastgelegd dat het verdrag voor 2 jaar kan worden opgeschort. En volgens Segers is het niet eens zo heel erg als dat gebeurt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.