Een paar dagen geleden zaten de Amsterdamse voedselleveranciers er flink doorheen. Vandaag is een aantal van hen weer aan het werk. Omdat ze niet meer aan de horeca leveren, bedachten ze iets nieuws: boxen met lokale producten.

De Amsterdamse worstenmaker Samuel Levie levert normaal gesproken een groot deel van zijn vlees aan restaurants. Toen afgelopen zondag het bericht kwam dat alle horeca dicht moest, besefte hij dat dit weleens slecht kon uitpakken voor zijn bedrijf. "Ik werd daar depressief van. Ik zat thuis te niksen en alleen maar naar het nieuws te staren."

Doos met lokale producten

Een dag later zet hij toch de knop om en komt hij met het initiatief Support Your Locals: een voedseldoos gevuld met basisproducten door de lokale bakker, kaasboer en slager.

Met dit plan wil hij zijn eigen bedrijf redden, maar tegelijkertijd hoopt hij dat het mensen stimuleert om lokale producten te kopen. "De omzet van grote supermarkten verdubbelt doordat mensen hamsteren. Kleine ondernemers vallen juist om."

info

Recordomzet voor supermarkten

Er wordt flink gehamsterd in Nederland en dat leidt tot een recordomzet voor supermarkten. Volgens onderzoeksbureau Nielsen gaven we alleen in de kerstweek van 2017 meer uit. Vooral houdbaar eten, toiletpapier en zeep zijn niet aan te slepen. Ondertussen draaien distributiecentra op maximale capaciteit. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen rijden er honderden extra vrachtwagens om supermarkten te bevoorraden.

Telefoon roodgloeiend

De Support Your Local-dozen worden met elektrische wagentjes bezorgd. Ze leverden er al 400. De telefoon van Samuel Levie staat roodgloeiend: de ene na de andere producent meldt zich met de vraag of hij mee mag doen.

"We begonnen met 5 ondernemers en inmiddels heb ik bijna 100 verzoeken van mensen die mee willen doen. Mijn maag draait ervan om, ik wil zo graag helpen, maar zoveel kunnen we nu niet aan. We zijn net begonnen."

Worstenmaker Samuel Levie vertelt over het succes van de boxen: 'Dit maakt veel goed'

Zo hygiënisch mogelijk

Levies personeel loopt rond met maskers en handschoenen. En iedereen die zich ook maar enigszins niet goed voelt, mag niet komen.

"In de supermarkt worden ook nog steeds boodschappen gedaan. Mensen moeten eten, dus ook hier proberen we zo goed mogelijk en hygiënisch mogelijk te werken."

Dolblij om weer te werken

De ondernemers die kunnen meedoen zijn dolblij. De melkboer produceert extra yoghurt en de bakker staat volop deeg te draaien. "Kijk, dit appje kreeg ik van hem", laat Levie zien. "Hij zegt dat hij weer een enorm goed gevoel heeft omdat hij aan het werk is."

De Rabobank heeft inmiddels ook toegezegd om 250 dozen af te nemen om aan de voedselbanken en het Rode Kruis te geven.

'Dit maakt wel wat goed'

Hoeveel Support Your Locals uiteindelijk goedmaakt voor de verloren omzet, is nu nog moeilijk te zeggen. Maar Levie denkt dat hij hierdoor wel minder aanspraak hoeft te maken op het steunpakket van de overheid.

"Mijn personeel is aan het werk, mijn machines draaien door. Als het zo doorgaat kan dit wel eens voor 60 tot 70 procent goedmaken."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.