Met de actie 'De horeca staat stil' vragen horecaondernemers maandag om 17.00 uur aandacht voor de malaise die hun sector raakt. Ook de negentien ondernemers uit de Korte Putstraat in Den Bosch doen mee.

De Korte Putstraat is hét horecastraatje van Den Bosch. Overvolle terrassen, geroezemoes van mensen en tinkelende glazen kenmerken de straat met negentien cafés en restaurants. Maar nu is het er oorverdovend stil.

'Het is mijn kindje'

"Het is een drama en onwerkelijk", zucht caféhouder Marcel van Veldhoven. Zijn café is sinds 15 maart gesloten. "Het is emotioneel, het doet me heel erg pijn. Het is mijn kindje, mijn alles. Ik hou heel veel van mijn vrouw en kinderen, maar deze komt op de tweede plaats. Maar goed, we moeten doorbijten."

Lees ook

En doorbijten doet de horeca. Maar volgens de Rotterdamse Frank Roolaart, horecaondernemer en initiatiefnemer van de actie, moet er aandacht komen voor de problemen waar de horeca mee te kampen heeft.

'Als dit lang duurt, ga ik failliet'

Op Facebook roept Roolaart horecaondernemers op om maandag 20 april om 17:00 tien minuten stil te staan voor hun pand, in het wit gekleed. Op Facebook schrijft hij: 'Het wordt tijd om Nederland en de regering te laten zien wat de horeca betekent. Wat wij bieden, waar we allemaal aanwezig zijn en vooral wie er allemaal werken. Het normaliseren van de anderhalvemetersamenleving betekent het einde van de horeca. Ja, we zijn creatief, maar dan wel op een reële manier.'

De ondernemers uit de Korte Putstraat ondersteunen de actie. Ze zijn een hecht team dat elkaar ook in deze moeilijke tijd steunt. Café-eigenaar Van Veldhoven vreest voor het voorbestaan van zijn café. "Als die anderhalvemetereconomie lang duurt ga ik failliet", vertelt hij.

Kleinste kroegje van de straat

"Mijn zaak is 40 vierkante meter, het kleinste kroegje in de Korte Putstraat. Maar hoe kan in een café de anderhalvemeterregel nou hanteren? Je hebt interactie via de bar, klanten kletsen gezellig bij elkaar. In mijn zaak kan ik dan nog maar minder dan tien klanten ontvangen. Daar kan ik geen omzet op bouwen. Dit is funest."

Ook voor Karlijn van Oss en Jessie Helsen zijn het pittige dagen. "We hebben op 1 maart ons eigen restaurant geopend. Pand aangekocht, verbouwd, helemaal klaar om onze eigen zaak te runnen en toen moesten we dicht vanwege corona."

Grote schoonmaak en achterstallige klusjes

Sindsdien is de zaak gesloten en de zeven man personeel ontslagen. Als startende ondernemer kunnen ze geen aanspraak maken op de noodmaatregel van het kabinet. Hun huurbaas is coulant en heeft de huur tijdelijk opgeschort. De meiden blijven optimistisch. "We komen hier wel weer uit. We zetten alles op alles en gaan overleven."

Ondernemers Korte Putstraat Den Bosch
Bron: EenVandaag
Karlijn van Oss en Jessie Helsen moesten hun nét geopende restaurant na twee weken alweer sluiten door de coronacrisis

De horecaondernemers in de Korte Putstraat proberen zo goed en kwaad als het gaat de crisis het hoofd te bieden. "De eerste weken gingen veel van ons de zaak maar eens grondig schoonmaken en opruimen en werden achterstallige klusjes gedaan. Maar daar ben je na twee weken ook wel mee klaar", vertelt Helga Gerritzen. Ze is eigenaar van twee restaurants en vice-voorzitter van de Bossche afdeling van de Horecabond.

Nadenken over oplossingen

Ook is in de tussentijd de straat opnieuw betegeld en de elektriciteit vernieuwd, het enige wat de straat mist zijn de klanten. "We denken nu na over wat we gezamenlijk kunnen doen als we weer open kunnen", zegt Gerritzen.

"Onze straat is nauw, de terrassen rijgen aaneen. Anderhalve meter afstand houden is lastig. Misschien dat we terrassen op de Markt en De Parade mogen plaatsen, daar is meer plek en kunnen we de tafels verder van elkaar af zetten. Of het allemaal doorgaat is nog niet zeker, het zijn nog maar gedachten."

Dit restaurant in Amsterdam maakt zich klaar voor 'anderhalvemeter-bediening'

Hoe kunnen we de economie weer laten draaien en het coronavirus onder controle houden? Achter de schermen wordt door ondernemers al hard nagedacht over praktische oplossingen. Onder meer bij restaurant The Lobby in Amsterdam.

'Op één dag zevenhonderd annuleringen'

Ook Roel Immens dacht in oplossingen. Hij is mede-eigenaar van drie horecazaken en startte in eerste instantie met take-away. Maar daar moest hij snel weer mee stoppen. "Het vergt aardig wat organisatie, we zijn er niet op ingesteld. En het kan zolang je voorraad hebt, maar daarna wordt het lastig", vertelt hij.

Zijn compagnon Roel Huesmann merkt op hoe snel de situatie omsloeg. "Bij ons in Brabant kwam alles sneller, terwijl de rest van Nederland hier helemaal niet mee bezig was. Ik kreeg op één dag zevenhonderd annuleringen. De telefoon bleef maar gaan. Toen dacht ik: dit is echt mis."

Horecafamilie

Huesmann is zeer te spreken over alle handreikingen en hulp die worden geboden. "De bank gaf direct uitstel van betalingen, de brouwerij nam de voorraad terug en de overheid springt geweldig bij. Dat helpt in deze periode waar de schade enorm zal zijn. We hebben gezonde zaken, met best wel een buffer, maar we hebben net verbouwd. Als dan je omzet naar nul gaat en de huur wel doorloopt, dat tikt aardig aan."

Lees ook

Met grote interesse wachten de ondernemers de persconferentie van 21 april af. Ze verwachten niet dat de horeca direct weer open kan. Maandag is eerst het protest. "We gaan er allemaal staan, in het wit, voor ons pand. En dat doen we samen, als de horecafamilie van de Korte Putstraat", zegt Gerritzen.

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.