Een ongekend aantal van twintigduizend varkens is omgekomen bij een brand in een varkenstal in Erichem (Gelderland). Al in 2012 bracht de Universiteit Wageningen een rapport uit over de brandveiligheid in stallen en hoe die verbeterd kan worden. Is dat inmiddels gebeurd of is het risico op dit soort grote branden onverminderd groot? 

We spreken met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en verslaggever Laura Kors neemt een kijkje bij een boerenbedrijf, waar een grote brand is geweest en inmiddels een nieuwe stal is gebouwd. De cynische conclusie van deze boer: "Wij worden door de consument min of meer gedwongen om zoveel dieren te houden. Dat maakt ons kwetsbaar voor een groot verlies aan dieren bij een brand."

De politie maakte heftige foto's van de brand in Erichem. Ruim 20.000 varkens zijn gedood door de brand. 

EenVandaag maakte eerder al een reportage over speciale luchtwassers die in varkensstallen worden gebruikt. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat deze installaties zeer gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.