Zomer vorig jaar brandt de megastal van varkensbaron Adriaan Straathof tot de grond toe af. De twintigduizend varkens in zijn stal in het Betuwse Erichem komen om. Deze week, een half jaar na de brand, vergadert de gemeenteraad van Buren over de eventuele herbouw van de megastal. Eventuele, want een formele aanvraag tot herbouw heeft Straathof nog niet gedaan.

In de serie 'Terug naar de Knorhof' gaat verslaggever Harm van Atteveld terug naar Erichem. Hoe kijken de dorpelingen aan tegen een nieuwe Knorhof? Wat is de geschiedenis van Straathofs bedrijf in het dorp? En wat wil de varkensbaron zelf eigenlijk?

Aflevering 1

In de eerste aflevering spreekt Harm van Atteveld met buurtbewoners in Erichem. Een bewoonster vertelt dat ze voor de brand nooit iets merkte van de megastal. Tijdens de brand was dat wel anders: "Het rook naar bacon, aangebrand spek." Bewoners Menno en Marijke Schenke hebben een duidelijke mening over de stal: "Wij noemen het de Knorhel."

Aflevering 2

In aflevering 2 bekijkt Harm van Atteveld het terrein: toegang is nog steeds verboden, in verband met asbest. Ook spreekt hij Gerrie van der Donk, tot 2014 wethouder van de gemeente Buren. Zij vertelt over hoe zij indertijd met het 'project' De Knorhof moest omgaan. "Er vonden voortdurend overtredingen plaats die niet door de beugel konden."

Aflevering 3

In de derde aflevering zijn we bij de raadsvergadering: daar wordt druk gediscussieerd over een mogelijke herbouw van 'de Knorhof'. Harm van Atteveld spreekt met de woordvoerder van varkenboer Straathof, die vertelt dat plannen voor herbouw er inderdaad zijn, binnen de bestaande vergunning.

Aflevering 4

Harm van Atteveld spreekt een andere varkensboer: Kees van der Meijden, wiens stal ook is afgebrand. Hij heeft ervoor gekozen een nieuwe stal te bouwen. Deze stal wordt gebouwd met de laatste technieken die brand moeten voorkomen.

Bekijk ook de eerdere reportage van EenVandaag over de megastal van varkensboer Adriaan Straathof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.