Een meerderheid (58%) van de voetballiefhebbers ziet het liefst dat Feyenoord landskampioen wordt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met NOS Studio Sport onder ruim 17.000 leden van het Opiniepanel. 38 Procent hoopt op Ajax.

Supporters van bijna alle clubs hopen dat Feyenoord dit jaar kampioen van de Eredivisie wordt. Naast de aanhang van Ajax zelf zien alleen fans van  Roda JC het liefst dat Ajax de schaal wint. Supporters van Heracles Almelo zijn verdeeld; hun club speelt zondag tegen Feyenoord en Heracles moet winnen om zeker te zijn van Europees voetbal.

Veel mensen gunnen de club uit Rotterdam de titel omdat de club al jaren geen kampioen is geweest of omdat ze vinden dat Feyenoord de schaal verdient na een seizoen lang bovenaan te hebben gestaan. Er zijn ook mensen die Ajax de titel misgunnen en alleen daarom op Feyenoord hopen. Zij vinden de Rotterdamse club vaak sympathieker. Vooral Dirk Kuyt (‘nuchtere harde werker’) en Giovanni van Bronckhorst (‘meest schattige coach van Nederland’) hebben de gunfactor. 

Vier op tien Ajaxfans verwachten titel voor Ajax

Tweederde (68%) van de deelnemers verwacht ook dat Feyenoord kampioen wordt dit weekend. Een kwart (23%) denkt dat Feyenoord de titel dit weekend nog weggeeft en dat Ajax kampioen wordt. Ook een meerderheid (57%) van de Ajaxfans vreest dat de schaal naar Rotterdam gaat, al denken vier op de tien (38%) van hen nog dat Ajax kampioen wordt. Feyenoordsupporters zijn positiever over hun eigen kansen: 86 procent van hen verwacht dat de Rotterdammers na 18 jaar de titel weer winnen.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van dit onderzoek in NOS Studio Sport, ?vrijdagavond 12 mei op NPO1 ?om 22.25 uur.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 17.500 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die geïnteresseerd zijn in de ontknoping van de Eredivisie. Het onderzoek vond plaats op 11 en 12 mei 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit gemiddeld 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.