Een meerderheid (58 procent) van de kiezers staat achter het uitgelekte voornemen van Rutte en Samson om de hypotheekrenteaftrek ook voor huidige huizenbezitters te beperken. Onder de VVD-achterban is dit 59 procent, onder de kiezers van de PvdA 67 procent. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 8000 mensen.

Ook huizenbezitters (58 procent) noemen het voorstel een goed plan. In augustus nog was van alle ondervraagden 38 procent voor het ontzien van bestaande gevallen en dat percentage is nu gedaald naar 30 procent.

Tempo

De renteaftrek wordt in het uitgelekte plan vanaf 2014 met jaarlijks een half procent verlaagd tot het niveau van 38 procent over 28 jaar. Een derde (35 procent) van de ondervraagden vindt het tempo te traag en 40 procent is tevreden.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Mark Rutte gezegd dat hij bestaande hypotheken met rust zou laten. Dat hij hier nu vanaf lijkt te wijken vindt twee derde (67 procent) van de VVD-kiezers begrijpelijk en nog geen derde (27 procent) noemt het kiezersbedrog.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 8.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het vond plaats op 26 oktober 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslagen van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.