"Drie dagen Woodstock was minder erg", zei Charles Groenhuijsen gisteren in de talkshow Op 1 bij het zien het afval dat achterbleef na het veelbesproken feestje in het Vondelpark. Dat is niet waar, en er is een verschil: het werd zelf opgeruimd.

Michael Lebhar uit Eindhoven weet hoe het festivalterrein er na drie dagen Woodstock écht uitzag. "Het was een rotzooi daar", vertelt de geboren Amerikaan die vanuit Buffalo, New York met 10 vrienden naar het dorpje Bethel reisde waar het festival van 15 tot 18 augustus 1969 plaatsvond.

Zelf opruimen

"Na drie dagen lagen overal plastic bekers, flessen, en natte slaapzakken. Want na overvloedige regen waren slaapzakken, tenten en lakens kleddernat", vertelt Lebhar. Dat zag er dus heel anders uit dan het afval dat de feestende jongeren gisteren in het Vondelpark achterlieten.

Ook John Trehy kan zich goed herinneren hoe Woodstock erbij lag na 3 dagen. En dat is bijzonder. Want, zo zegt de Amerikaanse Amsterdammer over de sixties lachend: "If you remember being there, you weren't there." Trehy vierde zijn 20ste verjaardag op 16 augustus 1969, de tweede dag van het festival. Na drie dagen festival lag er heel veel afval. "Niet alleen flessen en plastic, maar ook lakens en tenten. Maar wat heel geinig was: er waren ongeveer 5 tot 10.000 vrijwilligers gebleven en die hebben de velden afgelopen en het vuilnis in hopen verzameld zodat de lokale reinigingsdienst het kon ophalen."

Lees ook

Half miljoen mensen

Michael Lebhar was een van die velen die invulling gaf aan die saamhorigheid: "De dag dat ik vertrok van Woodstock heb ik wat afval opgeruimd." Dat er gisteren in het Vondelpark meer afval lag dat na drie dagen Woodstock, wagen de Woodstock-veteranen te betwijfelen.

Trehy: "Dat kan niet. Er zijn een half miljoen mensen in Woodstock geweest. Er was geen politie aanwezig, alleen bij het podium. Wij mochten alles doen wat we wilden. Maar het was de hippietijd, hè. Kijk, het ging toen om saamhorigheid. Er zijn mensen gebleven om de rotzooi op te ruimen." Presentator Charles Groenhuijsen heeft dus geen gelijk, afgaande op ooggetuigen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.