"Woodstock en de hippies hebben me op een totaal ander pad gezet", zegt Lisette Thooft. In de jaren 60 leefde ze helemaal de hippie-leefstijl. En dat doet ze nog, 50 jaar na Woodstock. "Ik help anderen om rust en vrijheid te creëren in het leven."

"We wilden vrijheid. Vrijheid van de knellende banden van vroeger." Lisette Thooft is een kind van de flowerpower-periode. Een bloemenkind, dat droomde van een ander leven. Ze zette zich af tegen haar ouders. "We waren allemaal opgevoed in die verschrikkelijke jaren 50 met fatsoensregels. Het was de tijd van de wederopbouw." En het decennium dat daarop volgde drukte een permanente stempel op de samenleving en de mensen.

'Waarom moest die bh aan?'

"We hadden het idee dat we met z'n allen zo sterk waren. Dan konden we taboes afwerpen. Waarom moest die bh aan? Waarom moest ik school afmaken? Dat heb ik gelukkig wel gedaan, maar je snapt het: ons doel was vrijheid", zegt Lisette.

De hippies wilden één zijn met de natuur. Ze waren voor de vrede, vrije liefde en najagen van plezier. Ook waren ze tegen de de kapitalistische, materialistische maatschappij. Tegen bezit, zekerheid en macht.

info

50 jaar geleden, 15 tot en met 18 augustus 1969, vond het legendarische Woodstock Pop Festival plaats: 3 dagen Peace, Love & Music. Het was het hoogtepunt van de hippie-cultuur. Innig verstrengelde mensen, die gelukzalig dansend op muziek van Janis Joplin en Jimmy Hendrix. Het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstock kwam 1 jaar later, met het 3 daagse Holland Pop Festival in het Kralingse Bos. Daar traden Jefferson Airplane, Santana en Mungo Jerry op.

Alles mocht

Lisette was net 17 toen ze het Holland Pop Festival bezocht. Zoals de andere bloemenkinderen experimenteerde ze met met lsd en oosterse mystiek: om zo hun geest te verrijken en tot nieuwe inzichten te komen.

"Ik was op het popfestival in Kralingen. Dat was zo'n bevrijdende ervaring. M'n eerste lsd-trip heb ik daar gedaan. Ik ging er naartoe met een vriendje en ging er vandaan met een ander vriendje. Alles kon en alles mocht. Alles was los, alles was fijn, alles was mooi."

Drugs en ziekten

Er zaten ook schaduwkanten aan dat heftige hippie-leven. "In mijn eigen leven zijn mensen doodgegaan, aan de harddrugs," vertelt Lisette. "De sfeer werd grimmig. Een geslachtsziekte kregen we allemaal. Mensen hadden verslavingen. Het bleek niet zo makkelijk om in goede banen te leiden."

Lisette kreeg twee kinderen. "Bij velen van ons kwam er wel een bewustzijn dat we moesten minderen, als we nog kinderen wilden. Weg van het feestende leven. Alles wat we hadden meegemaakt moest worden verwerkt. Velen van ons gingen in therapie."

Liefde zonder hechting

Wat is de erfenis van deze roerige jaren 60? Is er nog veel over van deze hippie-cultuur? Volgens Lisette dachten mensen in die flowerpower-tijd dat als je met iedereen naar bed gaat, niemand meer jaloers hoeft te zijn en dan hebben we liefde zonder hechting. Dat was het doel.

Voor Lisette is dat het belangrijkste ideaal dat voor haar is blijven hangen: bewustzijn en ontspanning. "Een balans tussen vrijheid en liefde. Vrij om te doen wat je wilt. En om in vrijheid, zonder ego, lief te hebben."

Hippie verdient ook geld

Lisette ziet zichzelf wel als een ouwe hippie. "Woodstock en de hippies hebben me op een totaal ander pad gezet. Op het ontspannen pad waar ik wilde zijn." Veel idealen omarmt ze nog altijd. "Ik geloof nog steeds in vrijheid en liefde, in bewustzijn met ontspanning." In de flowerpower-tijd gingen ze voor nieuw, authentiek jezelf en gelukkig zijn, vertelt ze. "En dat zien we nu nog steeds, we noemen het yoga en mindfulness, dat is op elke hoek van de straat te volgen. Veganistisch eten is nu heel hip en hot."

Langzamerhand maakte het vrije hippie-leven bij Lisette plaats voor therapie, meditatie en spiritualiteit. Ze ging op zoek naar zelfontwikkeling. Ze schrijft voor bladen als Happinez en is rebalancer (een combinatie van massage-technieken met counseling). "Ik heb werk gemaakt van het streven naar vrijheid. Ik ben nu rebalancer, ik help anderen om rust en vrijheid te creëren in het leven. Geld is niet onbelangrijk, ik verdien ook geld, maar het is ook niet alleen belangrijk."

In Nederland wordt van 15 t/m 18 augustus het jubileum van Woodstock op verschillende locaties gevierd: in Nijmegen, Valkenburg, Utrecht en Amsterdam. Het festival in 2019 is in Amerika om organisatorische redenen gecanceld.

Tv-reportage: De erfenis van Woodstock, 50 jaar later

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.