Het aantal aangehouden migranten die vanaf Hoek van Holland naar Engeland proberen te komen is de afgelopen weken toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van de Marechaussee. Over de afgelopen maanden is een golfbeweging te zien: in december werden er 130 migranten aangehouden, in januari 25 en in februari 120.

Een verklaring voor deze golfbeweging heeft de Marechaussee niet. Ze zeggen nog geen aanwijzingen te hebben dat er migranten vanuit Calais naar Hoek van Holland komen om daar een poging te wagen. Het lijkt er dus meer op dat mensensmokkelaars en migranten direct voor Hoek van Holland kiezen.

Vorig jaar werden er in totaal 504 mensen aangetroffen die vanuit Nederland naar Engeland probeerden te komen. 445 daarvan werden aangetroffen in Hoek van Holland. Van deze 445 werden er 265 in Hoek van Holland aangehouden en 180 pas toen ze al in Engeland waren. 

'Migratiehonden'

De Marechaussee wil minimaal tien honden die verborgen migranten in een voertuig kunnen opsporen om mensensmokkel beter te bestrijden, dat zegt teamleider Maarten Knol vandaag in EenVandaag: “Als wij onze controle beter willen doen dan hebben wij simpelweg meer migratiehonden nodig." In totaal bezit de Marechaussee vier ‘migratiehonden’ die worden ingezet in Nederland en voor Frontex-missies in het buitenland.

De Marechaussee wil in Hoek van Holland intensiever gaan controleren. “Om de controles meer waterdicht te krijgen hebben we meer honden nodig. Zoveel dat er altijd twee in Hoek van Holland aanwezig zijn.” De honden zijn getraind in het herkennen van menselijke geuren en het vinden van mensen tussen bijvoorbeeld een dubbele wand in een vrachtwagen. Doordat de Marechaussee niet zoveel van deze honden bezit, kan er niet elke dag een migratiehond worden ingezet in bijvoorbeeld Hoek van Holland, waar de Marechaussee wel intensieve controles wil uitvoeren.

Ministerie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten constant in gesprek te zijn met de Marechaussee, andere lidstaten en de transportsector over het voorkomen van mensensmokkel en illegale migratie. Daarbij wordt ook over de benodigde middelen gesproken, zegt het ministerie.

Calais

Gisteren begon de gedeeltelijke ontruiming van de migrantenjungle in Calais. Transport- en verladersorganisatie hebben al eerder hun zorgen geuit over een mogelijk waterbedeffect, dat migranten noordwaarts zouden trekken op zoek naar nieuwe manieren om naar Engeland te komen.

EenVandaag maakte op 16 februari deze reportage toen waren er sinds begin februari 36 migranten aangehouden. De Marechaussee bevestigde toen al dat er een toename was ten opzichte van januari. Het aantal aangetroffen mensen is dus in de afgelopen weken verder toegenomen. 

EenVandaag ging vandaag mee op patrouille met de Marechaussee. In de studio Jeroen de Veth van EVO, de belangenbehartiger voor verladers, ontvangers en eigen vervoerders.

UPDATE 18 mei

Het aantal mensensmokkelzaken is sinds het najaar 2015 sterk toegenomen. In de regio Rotterdam zijn dit jaar al 32 verdachten aangehouden voor mensensmokkel. Ter vergelijking: over heel 2015 ging het om 20 zaken, in 2013 en 2014 waren dat er 23. De komende periode staan er negen verdachten terecht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.