De mensensmokkel in Hoek van Holland is toegenomen. In de afgelopen twee weken zijn acht chauffeurs gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Daarnaast zijn er 36 migranten aangehouden. De Koninklijke Marechaussee bevestigt dat er in de afgelopen twee weken meer mensen zijn aangehouden dan de weken ervoor.

De aanhoudingen vonden plaats tijdens uitreiscontroles. De chauffeurs zijn aangehouden op weg naar Engeland met in totaal dertig illegalen in de wagen. Onder de dertig migranten zitten Irakezen, Iraniërs, Afghanen en Albanezen. 

Vooral het afgelopen weekend had de Marechaussee het erg druk. Op donderdag 11 februari werden zes Iraanse mannen opgepakt met valse papieren. Diezelfde dag werden een Poolse chauffeur en Roemeense bijrijder aangehouden met een Afghaanse familie van zes in de vrachtwagen verstopt. Op vrijdag 12 februari werd een Poolse chauffeur aangehouden, hij had vijf Albanezen en vijf Irakezen in de wagen. Het meest recente incident is van afgelopen zondag 14 februari: toen werd een Britse chauffeur aangehouden met acht Irakezen in de wagen.

In EenVandaag spreken we Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN). De ondernemersorganisatie voor de transport en logistiek maakt zich grote zorgen over de toenemende incidenten van mensensmokkel.

Ook spreken we Nicole Visbeen van DailyFresh Logistics. Dit transportbedrijf vervoert via de haven en heeft diverse keren meegemaakt dat migranten aan boord proberen te komen.

UPDATE 18 mei

Het aantal mensensmokkelzaken is sinds het najaar 2015 sterk toegenomen. In de regio Rotterdam zijn dit jaar al 32 verdachten aangehouden voor mensensmokkel. Ter vergelijking: over heel 2015 ging het om 20 zaken, in 2013 en 2014 waren dat er 23. De komende periode staan er negen verdachten terecht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.