Het aantal mensen dat in een vrachtwagen of busje wordt gevonden om illegaal naar Engeland te reizen blijft stijgen. In 2019 werden in onze havens ongeveer 910 inklimmers ontdekt, blijkt uit nieuwe cijfers. In 2018 waren het er 860.

De cijfers komen van het ministerie van justitie en veiligheid en zijn aangeleverd door de Koninklijke Marechaussee. Maar ook de politie stuit met enige regelmaat op inklimmers. Zo trof de Zeehavenpolitie in 2019 ongeveer 570 mensen aan die via een Nederlandse haven illegaal naar Engeland probeerden te komen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat we de cijfers van de marechaussee en de politie niet zo maar mogen optellen, omdat er verschillen bestaan tussen de definities en registratie van inklimmers.

Lees ook

Intensieve controles

"Inklimmers zijn vaak ontzettend creatief, ze verzinnen iedere keer wat nieuws", zegt Dennis de Weert, brigadecommandant Zuid-Holland van de Koninklijke Marechaussee. "We hebben dubbele ruimtes gezien, mensen die zich in koelcontainers verstoppen. Een tijd geleden hadden we hier in Hoek van Holland ook mensen die gewoon op het terrein inklommen."

De controles zijn de afgelopen jaren steeds intensiever geworden. In Hoek van Holland werken ze met zogeheten 100%-controles. De identiteitsbewijzen van elke chauffeur wordt gecontroleerd en regelmatig worden migratiehonden ingezet die alle containers besnuffelen.

Menselijke geuren

"Als de hond aanslaat op menselijke geuren in de trailer dan gaan wij er al vanuit dat er mensen in zitten. Dan maken we de trailer meteen open", zegt Dennis de Weert. Als de hond er niet is, kunnen er andere redenen zijn om de boel open te maken. "We kunnen bijvoorbeeld informatie hebben dat er mensen vervoerd worden in een bepaalde container. Of we slaan aan doordat een zegel is verbroken of doordat de chauffeur zich heel vreemd gedraagt."

Lees ook

Doordat controles in de havens zijn verscherpt, zie je dat illegalen vaak eerder op de route naar Engeland al inklimmen. Daarom worden ook mobiele controles georganiseerd. Vorige week controleerden de marechaussee en de nationale politie extra langs de zuidgrens op inklimmers.

'Kom niet naar Nederland want de pakkans is groot'

Roy Regterschot, coördinator mensensmokkel en mensenhandel wil een signaal afgeven. "Wat we met name willen voorkomen, is dat mensen in erbarmelijke situaties terecht komen, waar we helaas genoeg voorbeelden van hebben. Ook willen we vanuit een soort preventief gedachtegoed aangeven: beste mensen, kom niet naar Nederland want de pakkans is groot."

info

De cijfers

In 2015 zijn 500 inklimmers opgepakt in Hoek van Holland, Europoort, IJmuiden en Vlissingen. In 2016 waren dat er 1280. Een jaar later werden 910 inklimmers gepakt, in 2018 860 en in 2019 dus 910. De Koninklijke Marechaussee laat weten dat in 2016 en 2017 de haven van Moerdijk en andere kleinere havens niet zijn meegeteld. Vanaf 2018 wel. De cijfers van de nationale politie zijn in alle jaren niet meegeteld, waardoor de uiteindelijke aantallen hoger zullen zijn.

Bekijk hier de tv-reportage over inklimmers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.