Het moet duidelijk worden waar fabrikanten van medicijnen hun prijzen op baseren. Als ze dat niet doen, dan moeten die medicijnen niet meer vergoed worden. Dat zegt het Zorginstituut Nederland (Zin), een van de belangrijkste adviesorganen van de overheid in het Financiële Dagblad.

Alle medicijnen die op de markt komen, worden eerst door het Zorginstituut bekeken. Zij geven vervolgens advies aan de minister. Dat gaat over de vraag of het middel uiteindelijk vergoed mag worden vanuit het basispakket, maar ook over hoeveel er onderhandeld kan worden met de industrie over de prijs. Die moet in verhouding staan met de effectiviteit van het middel. Volgens het instituut gaat het daar nu mis. Het is niet duidelijk waar voor betaald wordt. Volgens de woordvoerder van het Zin deed de laatste discussie over het middel Spinraza de deur dicht.

Storende geheimzinnigheid

Er wordt nog druk onderhandeld tussen fabrikant Biogen en minister Bruno Bruins voor Medische zorg over de financiering van dit peperdure (250.00 euro per patiënt) middel tegen spierziekte. Dit gebeurt achter dichte deuren. Ook die geheimzinnigheid steekt het Zorginstituut.

Eenvandaag heeft diverse keren aandacht besteed aan dure medicijnen en wat het wachten op een medicijn betekent voor patiënten. Zo keken we naar dure kankermedicijnen en stelden we een hele uitzending de vraag wat de maximumprijs van de zorg moet zijn. Ook kwam het medicijn met de naam Orkambi aan bod. Dit nieuwe peperdure middel dat is bedoelt voor de helft van de 1530 Cystic Fibrosispatiënten in Nederland, kostte eerst 170.000 euro per patiënt, maar is nu in prijs gedaald na langdurige en geheime onderhandelingen.

Europese landen moeten beter samenwerken

“Het zorginstituut is het meest gebaat bij ons begrip en bij transparatie”, zegt Emile Voest, medisch directeur van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij vindt ook dat het duidelijk moet zijn waaruit de rekening van een nieuwe medicijn is opgebouwd of waar de fabrikant de prijs op baseert. “Om nieuwe medicijnen te financieren moet het uit de lengte of breedte komen” zegt Voest. Om betere prijzen voor medicijnen te krijgen zullen Europese landen moeten samenwerken.

Voest ziet ook veel in het ontwikkelen van een beter biomarker systeem voor patiënten. Biomarkers zijn testen die je kan gebruiken om te zien of een medicijn gaat werken bij een patiënt. Zo kun je dit medicijn goed inzetten en kun je kosten besparen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.