Marcel Brans (51) uit Tilburg heeft het gevoel dat zijn wereld stil staat. "Als ik ooit een misdrijf bega, dan heb ik de gevangenisstraf in ieder geval al uitgezeten." Hij komt al 10 maanden nergens, op af en toe een rondje buiten na.

Sinds maart 2020 zit de Brabander in quarantaine. Hij heeft een progressieve ziekte en zit al sinds zijn dertiende in een rolstoel. Hij heeft veel zorg nodig. Marcel klonk nog vrij opgetogen de vorige keren dat we hem spraken, maar hij laat nu weten er goed klaar mee te zijn.

Wisselende buddy's gehad

Uit angst om besmet te worden door een leger aan steeds wisselende zorgverleners die bij hem over de vloer kwam, besloot hij zich terug te trekken met een enkel persoon, een zogenaamde quarantainebuddy. Die persoon woont tegen betaling bij hem in en helpt hem met opstaan, aankleden, eten, scheren en allerlei andere zaken.

De eerste, Maarten, werd via Facebook gevonden. Daarna kwam via Maarten, buddy Junior. Inmiddels woont hij samen met Matthijs. Die na een verblijf van 2 of 3 jaar in Thailand een oproep van Marcel zag via Hart van Nederland.

Lees ook

Zwarte markt

Marcel is niet blij met de vaccinatiegroep waarin hij is ingedeeld, groep 3. Dat is de groep van mensen onder de 60 jaar met onderliggend lijden. In groep twee zitten gezonde 60-plussers. "Ik ken iemand van 65 die de Alpe d'Huez nog op fietst, die heeft echt minder van het virus te vrezen dan ik."

De Brabander wil zo graag snel gevaccineerd worden, dat hij ook de zwarte markt rondkijkt. "Ja, ik heb al zitten googlen. Als het kan dan ga ik dat zeker doen. Ik wel een paar honderd euro voor om uit deze quarantaine te komen." Het doelt heiligt voor hem de middelen. Hij ervaart sterk dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn veiligheid.

Hij denkt niet dat een vaccin via internet kopen per se onveiliger is. "In Duitsland heb je allerlei particuliere klinieken. De ontwikkelingen gaan nu zo snel, wie weet. Een andere weg betekent heus niet meteen onveiliger." Concrete klinieken kent hij nog niet, maar hij 'gaat er wel achteraan'.

Kostbaar jaar

Na een jaar aan huis gekluisterd te zijn, kan hij kan niet wachten om te gaan reizen. "Vorig jaar zou ik met een vriendin op een cruise naar St. Petersburg gaan. Ik zou dat heel graag doen."

Marcel ervaart dit afgelopen jaar als een zeer duur verloren jaar. De verwachting is dat hij niet veel ouder wordt dan 65 jaar. "Ik heb een progressieve handicap. Dat betekent dat dit huidige jaar meer waard is dan het volgende. Dan ben ik gehandicapter of beperkter."

Oproep

Inmiddels woont buddy Matthijs alweer vijf maanden bij hem in. Veel langer dan verwacht. "Ik had verwacht om de maand bijvoorbeeld afgelost te worden, maar vanwege gezondheidsproblemen van Marcel en de tweede lockdown duurt het nu veel langer. Ik kan niet zomaar zeggen: 'Tabee!'."

Hoewel de twee het goed kunnen vinden, wordt het tijd voor vervanging. "Ik gun hem een paar weken in zijn eigen bed, daarom ben ik nu op zoek naar een nieuwe buddy", vult Marcel aan. Dus, bent je een sterke man of vrouw die Marcel wil bijstaan, neem dan via Facebook Messenger contact op met Marcel Brans.

Verslaggever Laura Kors in gesprek met Marcel en zijn nieuwe quarantainebuddy Matthijs

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.