"Stop met het opsturen van manuscripten!" Een opmerkelijke oproep voor uitgeverijen lijkt het, maar het gebeurt. Sebes & Bisseling heeft in ieder geval besloten om een tijdelijke 'manuscriptenstop' in te voeren.

Sinds de coronacrisis lijkt iedereen ineens schrijver, of beter gezegd: denkt iedereen dat hij schrijver is. En al die manuscripten worden opgestuurd naar uitgeverijen, die daar vaak niet om vragen. Stop daar maar mee, zeggen zij, want ze komen er niet meer doorheen.

De stekker eruit

"Normaal krijgen we zo'n 1000 manuscripten per jaar. Nu zitten we er echt flink overheen. Soms krijgen we er wel 4 tot 5 per uur", zegt Paul Sebes van literair agentschap Sebes & Bisseling. Ondanks dat je dan pareltjes van verhalen kan mislopen, besloot hij de stekker er tijdelijk uit te trekken. "Sinds begin dit jaar nemen we geen nieuwe manuscripten meer aan."

Niet alleen bij Sebes & Bisseling is een nu tijdelijk een manuscriptenstop. Eén van de grootste uitgeverijen in Frankrijk, Gallimard, heeft sinds kort ook de pauzeknop ingedrukt.

Overal druk

Die toename in manuscripten is bij heel veel uitgeverijen terug te zien. Zo schreef de directeur van uitgeverij Podium in oktober al dat hij ontzettend veel verhalen ontving. "Soms is dat effect van een bestseller (bij ons onder andere Lubach's 'Stoorzender'), maar ik krijg de indruk dat het een effect is van corona en thuiswerken, en werkeloosheid onder zzp'ers in culturele sector", schreef hij daarover op Facebook.

Ook bij uitgeverij Lebowski zijn het drukke tijden. "Iedere week krijgen we halve bossen opgestuurd, met manuscripten, die soms na twee pagina's al worden weggegooid omdat het niks is. De toestroom is enorm", laat de uitgever weten.

Goed boek schrijven? Lees vooral eerst zelf

Mensen zijn liever gaan schrijven dan lezen, zo lijkt het. En daar zit precies de crux, zegt Sebes. "Eigenlijk wil ik tegen hen zeggen: Als je wil leren schrijven, moet je eerst heel veel lezen."

Door meer te lezen word je kritischer, en misschien dat mensen dan vooraf ook inzien dat hun verhaal niet goed is. "Iedereen denkt natuurlijk dat zijn verhaal een bestseller wordt, maar dat is bijna nooit zo."

Lees ook

1 op 1000

Sebes is niet bang om een knaller van een boek te missen. "Doorgaans zijn er maar één of twee manuscripten die goed zijn, uit die 1000 die we per jaar krijgen. En we krijgen sowieso al heel veel goede stukken doorgestuurd vanuit het buitenland en door collega's. Dus daar ben ik niet zo bang voor", zegt hij.

De onderwerpen van nieuwe boeken verschillen niet heel erg in coronatijd. "Je ziet wel dat er veel over corona wordt geschreven en ook veel apocalyptische verhalen komen voorbij. Maar over het algemeen zijn de onderwerpen toch altijd liefde, dood of schuld."

Paul Sebes van literair agentschap Sebes & Bisseling in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.