Vandaag staat Albert Heringa voor de rechter, omdat hij zijn 99-jarige moeder Moek in 2008 hielp een einde aan haar leven te maken. Moek was niet ernstig ziek, maar ze wilde niet meer verder leven.

Heringa zorgde ervoor dat zijn moeder pillen kreeg en legde op film vast hoe zij ze zelf innam. Maar hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland en dus moet Heringa zich nu voor de rechtbank verantwoorden. Hij kan maximaal drie jaar cel krijgen.

Campagne

De Nederlandse Vereniging voor een vrijwillig Levenseinde (NVVE) grijpt de zaak aan om campagne te voeren om hulp bij zelfdoding uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen.

EenVandaag vroeg het Opiniepanel wat zij van dit plan vinden en of Albert Heringa gestraft moet worden voor de hulp aan zijn moeder. Een meerderheid is hiertegen.

Verder spreken we met Petra de Jong van de NVVE en met Ton Vink van Stichting De Einder, die mensen met een doodswens informeert en begeleidt.  Ook Vink moest zich in 2007 verantwoorden voor de rechter voor hulp bij zelfdoding, omdat hij als professional informatie had gegeven over dodelijke pillen. Hij werd vrijgesproken.

Albert Heringa voor de rechter?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.