Het Gerechtshof in Den Bosch deed vandaag een stevige uitspraak in de zaak van Albert Heringa. De zoon die toen jaar geleden zijn stiefmoeder hielp een einde aan haar keven te maken wordt door het Hof beschuldigd van hulp bij zelfdoding. Dat is strafbaar en het Hof ziet geen reden om voor Heringa een uitzondering te maken. 

Het is al tien jaar geleden dat Heringa zijn 99-jarige moeder, die niet meer verder wilde leven, hielp door pillen te verzamelen en haar die aan te reiken. Hij was erbij toen zijn moeder de pillen opat en filmde dat om aan te tonen dat ze zélf de dodelijke middelen nam. Bij EenVandaag reageerde Albert Heringa nadat het vonnis vandaag bekend werd gemaakt.

Esther Pans is advocaat en deskundig op het terrein van de euthanasiewet. Pans: "De hele zaak draait om de vraag: wat is de rol van niet-artsen hierbij. Het Hof in Den Bosch laat met deze uitspraak heel duidelijk zien: er is een euthanasiepraktijk voor artsen en daarnaast willen we geen praktijk optuigen voor familie." Volgens Pans is dat begrijpelijk. Wat er ontbreekt als je de wet uitstrekt over niet-artsen is: toetsbaarheid en controleerbaarheid, hoe weet je bijvoorbeeld of dwang een rol speelde? 

Wat zegt de wet

Hulp bij zelfdoding is in principe strafbaar. Als er al een uitzondering gemaakt wordt, dan is dat voor artsen die precies handelen volgens de eisen van toetsbaarheid die vastliggen in de euthanasiewet. Voor een niet-arts is nog nooit eerder een uitzondering gemaakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.