Popicoon Madonna viert haar 60ste verjaardag. Of ze daar zelf uitbundig bij stilstaat, is de vraag. De zangeres heeft vaak gezegd leeftijd slechts een onbelangrijk getal te vinden. Dat blijkt ook uit hoe ze haar lichaam in vorm houdt: nog altijd vliegt ze, enorm gespierd, over het podium. Dat heeft haar kritiek opgeleverd, maar vooral waardering.

Madonna is als enige van 'de grote drie' uit het bouwjaar 1958 nog in leven. Prince en Michael Jackson, ook allebei toen geboren, zijn inmiddels overleden. Madonna is dan ook een van de weinige artiesten van haar generatie die nog volop actief is. Veel artiesten die tegelijkertijd opkwamen, die nog wel in leven zijn, zijn al in de vergetelheid geraakt. De 'Queen of Pop' heeft zich in haar inmiddels 35-jarige carriére echter altijd opnieuw uitgevonden.

Body positivity

Ook als het gaat om zelfbewustzijn met betrekking tot het vrouwelijke lichaam, 'body positivity', is ze een pionier. Zo'n tien jaar geleden verscheen Madonna ineens in het openbaar met een paar supergespierde armen. Ze kreeg daar heel veel kritiek op, ‘doorgeaderde armen als van een lijk’, schreef TMZ over' 'Madonna's Gruesome Twosome'. Presentator en beroemdheid Piers Morgan vroeg zich af: "Waarom wil een vrouw eruit zien als een holbewoner?"

Madonna heeft zich daar natuurlijk niets van aangetrokken en werd een voorbeeld voor andere vrouwen die bodybuilden. "Mannen die het niet mooi vinden? Nou en?", zegt de jeugdige Londense fitnessgoeroe Laura Hoggins in The Independent. Als een gespierd lichaam niet als vrouwelijk wordt gezien, kan dat haar helemaal niets schelen. Zo is de zestigjarige voor de zoveelste keer een voorbeeld voor jonge vrouwen, zoals wel vaker in haar lange carrière. Op sociale media laten veel vrouwen vandaag weten hoe Madonna hen geleerd heeft om gewoon te zijn wie je wilt zijn en zij bedanken Madonna voor haar pionierswerk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.