Welke stad mag het Songfestival hosten? Vandaag leverden de overgebleven steden hun bidbook in. Maastricht weet het zeker: de Limburgse stad heeft de beste papieren.

Ook Arnhem, Rotterdam, Den Bosch en Utrecht zitten nog in de race. Wat betreft Rob van der Wiel, directeur van het MECC en grote motor achter de kandidatuur, steekt Maastricht er boven uit. "We liggen voor op koers." Al een maand voor de overwinning van Duncan stuurde hij burgemeester Penn-te Strake al een vrijpostig app-berichtje: "Jij en ik stellen ons kandidaat." Op de avond van de overwinning ging het persbericht de deur uit waarmee de kandidatuur bevestigd werd.

Zware delegatie

De burgemeester zag dat meteen zitten. Penn-te Strake: "Dat zo top zijn voor de stad, dacht ik meteen." Speciaal voor het inleveren van het bidbook bij de Nederlandse Publieke Omroep in Hilversum huurt Maastricht een bus. Deze bevat een zware delegatie. Niet alleen de MECC-directeur en de burgemeester zijn aan boord, maar ook de Limburgse gouverneur Theo Bovens èn een complete sambaband zit in de bus.

5 steden proberen hun stad te verkopen als beste Songfestival stad

City Marketing

City marketeer Frits Huffnagel sleepte als wethouder van Den Haag en Amsterdam regelmatig grote festiviteiten binnen. Wat hem betreft helpt de uitbundige presentatie van Maastricht zeker. Over Utrecht zegt hij: "Er zit niet zo veel tamtam omheen. Het bevestigt wel het beeld dat ze er niet zo veel geld in willen steken". Toch verwacht Huffnagel niet dat Maastricht wint: "Rotterdam heeft de beste papieren."

Het bidbook wordt in Hilversum overhandigd aan Shula Rijxman van de NPO. Uiteindelijk mag zij er een klap op geven. Na het overhandigen stapt burgemeester Penn-te Strake weer tevreden in de bus: "We zijn supertrots. We hebben een prachtige performance neergezet. We gaan nu weer terug en zingen we Arcade nog een keer."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.