"Net als heel veel mensen keek ik uit naar een mooie periode straks. Helaas, het is niet anders." Dat zegt de Nederlandse kandidaat Jeangu Macrooy in een eerste reactie op het afblazen van het Songfestival.

"Er is iets dat veel belangrijkers is op dit moment en dat is de gezondheid van iedereen hier in Nederland."

Moeilijk voor een artiest

Songfestival-watcher en EenVandaag-presentator Lammert de Bruin noemt de boodschap van Jeangu 'een hele keurige reactie'. "Dit is voor een artiest moeilijk en lastig", zegt hij. "Maar hij pakt het goed op."

De volledige reactie van Jeangu Macrooy op het afblazen van het Songfestival (Bron: AVROTROS)

Organisatie is verzekerd, ondernemers niet

De organisatie liet weten dat het Songfestival voor dit scenario is verzekerd, maar dat geldt volgens Lammert mogelijk niet voor andere bedrijven. "Een aantal ondernemers en leveranciers vallen misschien niet onder die verzekering", licht hij toe.

"Denk hierbij aan al die mensen die bezig zijn met de opbouw, of al die mensen die horeca-feestjes hebben georganiseerd." Zo ging hij zelf langs bij een kleine organisatie die vanaf april dragshows wilde geven. "Die hebben daar heel veel geld in gestoken. Er zouden dragqueens ingevlogen worden. Voor hun is het niet alleen teleurstellend, maar het kost hen ook veel geld wat ze nu niet terug kunnen krijgen."

Hoe gaat het volgend jaar?

Het is volgens Lammert maar de vraag of je dat volgend jaar op dezelfde manier weer kunt organiseren. "Je weet niet of die locatie dan weer beschikbaar is, of die mensen weer beschikbaar zijn. Er zit zoveel omheen, dat je dat eigenlijk heel moeilijk in kaart kunt brengen, wie en wat daar last van hebben."

Of mensen nu verzekerd zijn of niet, volgens Lammert loopt de schade sowieso in de papieren. "Dit is een miljoenenstrop."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.