Het zou alleen maar winnaars opleveren: bedrijven die investeren in ontwikkelingslanden. Heineken kreeg 7 miljoen euro om in Afrika grondstoffen voor bier te produceren. Maar de doelstellingen zijn niet gehaald.

Goedkoper graan voor Heineken, meer productie in de landen zelf en een effectief ontwikkelingsbeleid. Het was het gedroomde scenario van het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. 'Hulp en Handel' noemde de toenmalige minister Ploumen het. Het bedrijfsleven, overheid en hulporganisaties gingen aan de slag met als motto groei voor het bedrijfsleven is groei in de regio.

Doel niet gehaald

Het initiatief leverde een aanzienlijke subsidie op uit de gelden voor ontwikkelingssamenwerking. 7 miljoen, Nederland gaf het geld omdat de lokale boeren zouden profiteren . Het doel was dat 60 procent van de grondstoffen van Heineken lokaal geproduceerd zou worden door lokale boeren.

Inmiddels blijkt uit het jaarverslag van Heineken dat dit bij lange niet wordt gehaald: de productie blijft op 37 procent steken. Dat percentage is zelfs lager dan voordat de bierbrouwer de gelden voor ontwikkelingssamenwerking kreeg.

info

Ontwikkelingssamenwerking via bedrijven staand beleid

Geld voor ontwikkelingssamenwerking geven via bedrijven is Nederlands beleid. Het verantwoordelijk ministerie heet nu niet voor niets ministerie van Buitenlandse Handel én Ontwikkelingssamenwerking. Handel wordt als breekijzer gebruikt voor het geven van ontwikkelingssamenwerking. Het beleid werd ingezet onder Minister Lilian Ploumen (PvdA). De gedachte is dat economische groei, aangewakkerd door bedrijven, ook ontwikkelingslanden helpt. Minister Kaag (D66) zet dit beleid voort. De subsidies moeten de belangen van het ontwikkelingsland en van het bedrijf dienen. De gelden worden verstrekt via ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties.

'Geen belastinggeld voor bedrijfsdoelen'

Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen van Follow the Money schreef het boek 'Bier voor Afrika'. Hij volgt Heineken al jaren en vindt dat je een multinational geen belastinggeld moet geven voor hun bedrijfsdoelen. "Het is maar de vraag of de boeren er beter van worden, Heineken in ieder geval wel. Het resultaat bij de boeren is lastig in te schatten. De cijfers zijn erg onduidelijk en lezen als een PR-verhaal."

Van Beemen zegt dat Heineken met Afrikaanse landen onderhandelt over belastingvermindering. "Dat is natuurlijk niet in het belang van een ontwikkelingsland." Ook vraagt hij zich af of het stimuleren van bier drinken iets is wat je moet willen zolang er in Afrika nog honger wordt geleden.

Heineken: wel vooruitgang voor lokale boeren

Heineken zegt dat het bedrijf veel problemen heeft gehad. Oogsten mislukten en ziektes als ebola en klimaatrampen speelden een rol. Daarnaast is de omzet van de brouwer gestegen in Afrika. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer lokale boeren nodig zijn voor hun doel: 60 procent lokaal produceren.

Voor de lokale boeren ziet de brouwer wel vooruitgang. Er komen volgens Heineken steeds meer boeren die zichzelf kunnen bedruipen en die door de adviezen betere boeren worden. De bierbrouwer benadrukt dat de boeren volledig vrij zijn om te telen wat ze willen en dat te verkopen op de vrije markt.

Bekijk hier de TV-reportage 'Heineken ontvangt geld voor ontwikkelingssamenwerking Afrika'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.