Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) maakt geen gebruik van de discretionaire bevoegdheid waarmee hij uitzetting van de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie kan voorkomen.

Daardoor is de kans toegenomen dat het gezin snel wordt teruggestuurd naar Armenië. De familie heeft het besluit van Harbers donderdag te horen gekregen, meldt een woordvoerder van de bewindsman vrijdag. Er was opnieuw een verzoek gedaan om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken en de familie kreeg als antwoord dat het standpunt van de staatssecretaris niet is gewijzigd.

Stokoude regel

De 21-jarige Hayarpi is uitgeprocedeerd en moet na negen jaar in Nederland met haar ouders, zusje en broertje terug naar Armenië. Om daar een stokje voor te steken, vallen ze nu terug op een stokoude regel. Die schrijft voor dat de overheid geen kerkdienst onderbreekt om mensen mee te nemen die daaraan deelnemen.

In de Haagse Bethelkerk wordt al sinds 26 oktober een doorlopende kerkdienst gehouden. De Haagse Protestantse Kerk (PKN) laat het gezin daar logeren tot er een 'humanitaire oplossing' is, stelde Derk Stegeman van de kerk eerder. De actie gaat door, de kerk blijft open, vertelt Stegeman.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.