De VVD wil de rol van de staatssecretaris bij asielprocedures beperken. De partij wil af van de discretionaire bevoegdheid waarmee een staatssecretaris uitgeprocedeerde asielzoekers toch een verblijfsvergunning kan geven. Onlangs maakte Harbers hiervan gebruik in de situatie met Lili en Howick.

Asieladvocaat Flip Schüller stond Lili en Howick bij. Hij is duidelijk als het gaat om het voorstel van VVD-Kamerlid Azmani: "Ik denk dat Azmani een paar dingen door elkaar haalt. Het gaat hier om een bevoegdheid en niet om een verplichting. In het asielrecht spelen sommige omstandigheden wel mee en sommige omstandigheden niet."

'Vreemd dat Azmani weinig vertrouwen heeft in staatssecretaris'

Schüller benadrukt dat de discretionaire bevoegdheid van bewindslieden een onderdeel is van het bestuursrecht. Azmani zal dus de wet moeten veranderen wil hij iets doen aan de bevoegdheid van de staatssecretaris. De discretionaire bevoegdheid is namelijk niet alleen voor asielzaken van kracht. Alle bewindslieden hebben de mogelijkheid tot discretionaire bevoegdheid. "Denk aan het coffeeshopbeleid. Dat werd gedoogd en dat is ook een vorm van discretionaire bevoegdheid", aldus Schüller. "Daarnaast is het best vreemd dat de heer Azmani blijkbaar niet zoveel vertrouwen heeft in zijn eigen staatssecretaris."

Het lijkt een willekeurige beslissing van een staatssecretaris om uitgeprocedeerde asielzoekers wel of geen verblijfsvergunning te verlenen. Maar, in 2006 werd toenmalig minister Verdonk op het matje geroepen door de Raad van State omdat zij te willekeurig haar oordeel zou hebben geveld.

Kijk & lees meer:

'Tweede Kamer: Ga aan de slag en fix het!'

Volgens advocaat Schüller lost het plan van de VVD de onvrede die er heerst niet op. “Leers, Teeven, Verdonk, Dijkhof, ze hebben het allemaal moeten doen. Ik snap dat het een lastige afweging is. Maar het probleem zit ‘m ergens anders. De huidige regelgeving is juridisch gezien echt houtje-touwtje werk. De Tweede Kamer moet meer hun werk doen. Ik zou zeggen: Ga aan de slag en fix het! Het gaat om kinderen die in een uiterst benaderde situatie zitten."

Zo’n kind in een uiterst benaderde situatie was Alisa. Vier jaar geleden mocht zij in Nederland blijven, omdat toenmalig staatssecretaris Teeven een beroep deed op zijn discretionaire bevoegdheid. "Ik ben meneer Teeven nog steeds heel dankbaar. Ik heb het bericht ingelijst dat ik mag blijven", vertelt Alisa.

'Ik was niet gewenst'

Vier jaar geleden woonde Alisa in Groningen. Ze was gescheiden van haar ouders, broertje en andere zussen. Haar ouders en broertje woonden bij elkaar op een gezinslocatie. Haar broertje viel onder het Kinderpardon en mocht samen met haar ouders blijven. Voor Alisa en haar zussen brak een onzekere tijd aan. "Ik was niet gewenst en leefde aan de rand van de maatschappij."

Toen bleek dat de meiden uitgeprocedeerd waren, riepen ze hulp in van instanties. "Wij hebben ons samen met organisaties hard gemaakt. We zijn begonnen bij de gemeenten waar wij woonden. We wilden graag duidelijk maken dat wij wel degelijk meededen met de maatschappij. De gemeenteraden hebben een brief geschreven aan Teeven. En hij heeft toen gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid."

Posttraumatische stresssyndroom

Alisa kan het moment van het goede nieuws nog goed herinneren. Ze was thuis in Groningen. "Ik kreeg bericht van mijn zus: Gefeliciteerd we hebben een status! Mijn advocaat bevestigde het. Het was een moment waarop mijn leven stil stond. Ik besefte me dat ik mocht bestaan. Maar ik besefte me ook dat het moeilijk zou zijn om een nieuwe start gaat worden."

Inmiddels heeft Alisa het leven aardig opgepakt. Toch vindt ze het belangrijk om te vertellen dat ze door een moeilijke tijd is gegaan nadat ze het nieuws hoorde dat ze mocht blijven. De angst en de onzekerheid heeft geleid tot een posttraumatisch stresssyndroom. Tot op de dag van vandaag is ze hard aan het werk om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ze is gelukkig dat ze in Nederland mag blijven, want hier hoort ze thuis. "Daarom vind ik het belangrijk dat discretionaire bevoegdheid bestaat. Het is bedoeld voor schrijnende situaties zoals die van mij."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.