Een aantal kerken wil een estafettedienst houden om de uitzetting van een Armeense gezinnen te voorkomen. Zo lang de kerken een dienst gaande houden, kan de Dienst Terugkeer en Vertrek niet naar binnen stormen om de gezinnen uit het land te zetten. 

Het gaat allemaal om de familie van de Armeense 21-jarige Hayarpi Tamrazyan. Een paar weken geleden plaatste ze voor het eerst een oproep online, toen de discussie rond de Armeense Howick in Lili in volle gang was. Zij kregen uiteindelijk een generaal pardon van staatssecretaris Harbers. Maar ongeveer 400 andere Armeense kinderen krijgen die uitzondering niet.

“Morgen kan er een busje staan en dan moet je alles achterlaten”, zegt Hayarpi in het televisieprogramma Nieuwlicht.. “Ik kan me niet voorstellen hoe dat zou zijn. Ik ben bang voor het idee.”

Kerk in Katwijk schiet te hulp

“Deze familie is al drie jaar lang actief lid van onze gemeente”, zegt dominee Folkert Rinkema van vrijgemaakt gereformeerde kerk uit Katwijk. Hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om het gezin te laten vertrekken. “Op een gegeven ogenblik was er sprake van mogelijke uitzetting. Daar waren ze ontzettend angstig voor, want het is maar de vraag wat er daar met hen zal gebeuren. Ze hebben toen gevraagd of ze bij ons in het kerkgebouw mochten verblijven.”

“We willen de overheid gehoorzamen, maar aan de andere kant is er ook het gebod van naastenliefde. We hebben daarom toch als kerk besloten om onderdak te bieden zodat de overheid nog een keer goed kan denken: ‘waar zijn we mee bezig?’”

Niet de eerste keer

In de jaren ’80 werd er ook al eens gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘kerkasiel’. Ook toen waren er gezinnen uit Armenië die terug moesten van de Nederlandse overheid, maar die zelf vonden dat het daar te gevaarlijk was. 

Destijds schuilden enkele honderden mensen in de Mozes Aaron kerk in Amsterdam. 182 Marokkanen gingen toen zelfs in hongerstaking omdat ze bang waren geen verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. 

Leden van Opiniepanel zijn verdeeld over uitzetting 

Afgelopen september heeft EenVandaag onder leden van het Opiniepanel gepeild wat mensen vinden van de discussie over uitzetting van de Armeense Lili en Howick. Toen bleken leden uit het Opiniepanel sterk verdeeld te zijn over de kwestie. De helft van de ondervraagde mensen vind dat het gezin terecht werd uitgezet. Het zou de schuld van de moeder zelf zijn dat ze zo lang in onzekerheid hebben gezet. De moeder heeft namelijk zelf steeds opnieuw beroepsprocedures aangespannen.

Maar de andere helft van de leden van het Opiniepanel ziet dat toch anders. Met name mensen die op linkse partijen stemmen vinden dat kinderen de rekening van het slepende asieldebat betalen. "Die kinderen kunnen er niets aan doen dat hun moeder de verkeerde keuzes heeft gemaakt", zegt een lid van het EenVandaag Opiniepanel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.