De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat het CDA zich als christelijke partij in moet zetten voor een nieuwe kinderpardonregeling. Vandaag is het CDA-partijcongres in Groningen. Intussen houden 150 dominees een estafettekerkdienst in Den Haag om de uitzetting van een Armeens gezin te voorkomen.

“Heel veel lokale CDA’ers, die direct met de mensen in nood te maken hebben, maken vaak een andere keuze dan de landelijke politiek. Ik hoop dat die lokale stem volop gehoord en wat mij betreft gehonoreerd wordt", zegt Rene de Reuver, scriba van de PKN. 

De koepelorganisatie van meer dan 1500 kerken ondersteunt ook een lokaal initiatief in Den Haag, waar al sinds 26 oktober non-stop een kerkdienst wordt gehouden om de uitzetting van de Armeense Hayarpi (21) en haar zusje Warduhi (19) en broertje Seyran (15) te voorkomen.

'Je ziet de angst in hun ogen'

De drie kinderen kwamen negen jaar geleden met hun ouders naar Nederland. In september besloot de Raad van State dat het gezin terug moet naar Armenië. Een beroep op het kinderpardon werd ook afgewezen. Toen het gezin daadwerkelijk opgepakt dreigde te worden voor uitzetting, besloot dominee Folkert Rinkema van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Katwijk tot actie over te gaan. “Je ziet angst in hun ogen. Je moet je eens voorstellen hoe het is om elke ochtend om vier uur wakker te zijn in afwachting van een politiebusje. Dat begrijp je toch niet", vindt de Katwijkse dominee.

400 kinderen

Inmiddels hebben meer dan 150 dominees zich bij hem aangesloten en wordt er sinds vorige week vrijdag een estafettekerkdienst gehouden. Het rooster waarop de dominees zich inschrijven zit nu al dag en nacht vol tot en met 11 november.  Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ondersteunt de estafettekerkdienst. “Het is niet alleen de kerk die dit zegt, veel meer mensen. Maar wij zetten er een dikke streep onder. Pas dit kinderpardon ruimer toe, het gaat om mensen in nood". vindt René de Reuver.

Hopen op het CDA

Vandaag houdt het CDA partijcongres in Groningen. Het kinderpardon staat niet op de agenda, maar Hayarpi en dominee Rinkema hopen dat het CDA zich er toch nog een keer over gaat buigen. “Je moet naar die 400 kinderen [het aantal kinderen in asielprocedure die langer dan vijf jaar in Nederland zijn red.] kijken. Ben je als politiek op deze manier rechtvaardig bezig?”, vraagt Rinkemazich af. De dominees hopen op het CDA omdat deze partij net als de VVD vasthoudt aan het kinderpardon zoals het nu is. Coalitiepartners ChristenUnie en D66 zouden het kinderpardon wel graag aanpassen. 

Petitie Tim Hofman

De Tweede Kamer moet sowieso over het kinderpardon gaan debatteren nadat een petitie van televisiemaker Tim Hofman voor een ruimer kinderpardon binnen twee dagen meer dan 170 000 keer werd ondertekend. Het CDA laat weten het kinderpardon niet opnieuw te willen bekijken. Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt hier wel met kerkelijke organisaties over in gesprek te willen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.