Huisartsen in Amsterdam behandelen coronapatiënten sinds kort ook thuis. En ook op andere plekken in het land is interesse. Dat kan de ziekenhuizen flink ontlasten. De vraag is wel of dat haalbaar is, nu het griepseizoen eraan komt.

"Als huisartsen twee COVID-patiënten per praktijk helpen, kunnen wij meer bedden vrijhouden voor patiënten die reguliere zorg nodig hebben", zegt hoogleraar infectieziekten Jan Prins van het UMC Amsterdam, een van de ziekenhuizen die zijn betrokken bij de samenwerking.

Thuis uitzieken

Tijdens deze tweede golf komen coronapatiënten eerder naar het ziekenhuis dan tijdens de eerste, weet Prins. Afgelopen voorjaar was het virus nieuw en wisten mensen niet wat er met hen aan de hand was.

"We kunnen nu behandelingen aanbieden die we tijdens de eerste golf nog niet hadden", vertelt hij. Hij doelt op de ontstekingsremmers die coronapatiënten krijgen. Die versnellen het herstel. Maar van die remmers moeten mensen wel een paar dagen uitzieken en er is kans op stolsels in het bloed. Daarnaast heeft een patiënt extra zuurstof nodig. "Die nazorg zou prima deels thuis aangeboden kunnen worden door een huisarts."

Lees ook

Sneller herstel

Van de eerste golf hebben artsen geleerd dat wanneer het eenmaal beter gaat met iemand, de kans op een terugval klein is. "Als de situatie van patiënten die thuis uitzieken toch verslechtert, worden ze uiteraard opnieuw opgenomen in het ziekenhuis." Het materiaal dat nodig is, zoals een saturatiemeter die bijhoudt of er genoeg zuurstof in het bloed zit, krijgen patiënten mee uit het ziekenhuis. De thuiszorg gaat daarnaast prikjes geven.

Maar kunnen de huisartsen dit er wel bij hebben? En komt er niet nog meer druk op de thuiszorg? "Dat laatste waarschijnlijk wel", erkent Prins. "Maar die organisaties kunnen hun zorg ook makkelijker spreiden dan de ziekenhuizen."

Griepseizoen

Hoewel de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) het Amsterdamse plan een goed idee vindt, is het niet direct de bedoeling dat huisartsen er in het hele land mee aan de slag gaan, zegt de LHV. De vereniging wijst erop dat lokaal en regionaal zal moeten worden bekeken of en hoe deze aanpak voor huisartsen in de praktijk past. "Ook bij huisartspraktijken is er veel uitval en drukte, onder meer door het griepseizoen. Veel huisartsen geven aan dat ze op dit moment al blij zijn dat ze de praktijk open kunnen houden", vertelt een voorlichter.

Daarnaast kan niet elke huisarts de coronatestresultaten van een patiënt inzien. De LHV pleit er al langer voor dat de GGD testresultaten digitaal sneller doorgeeft, maar ook die is vaak overbelast. En digitalisering laat op zich wachten. "Daar blijven wij op hameren, dat moet echt gebeuren." Of het überhaupt verstandig is als huisartsen coronapatiënten thuis behandelen wil de LHV niet beoordelen. "Dat is aan het Nederlands Huisartsengenootschap."

Lees ook

Veel winst

"Wij hadden in maart al een plan liggen om meer mensen thuis te behandelen. Er zijn toen gesprekken geweest, maar op dat moment lag de focus nog te veel op de ziekenhuizen", zegt directeur Jos de Blok van de landelijke thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Hij begrijpt niet waarom de huisartsen en thuiszorg niet vertegenwoordigd zijn in het OMT.

Mensen eerder naar huis halen vanuit het ziekenhuis had al veel eerder moeten gebeuren, volgens De Blok. "Het thuis behandelen van mensen kan veel winst opleveren voor de druk op de ziekenhuizen en heeft ook de voorkeur wanneer mensen in de laatste levensfase zitten."

Niet bang voor druk

Wanneer er meer mensen thuis behandeld worden, kan de druk op de thuiszorg ook toenemen. Maar De Blok is daar niet meteen bang voor.

"Als in het ziekenhuis bedden bezet worden door corona, liggen andere behandelingen stil. Van het stilleggen van behandelingen merken wij in de thuiszorg ook weer de gevolgen. Op het totaal maakt het dus niet zoveel uit."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.