Het is goedkoop, op grote schaal beschikbaar en het zou werken tegen corona: ivermectine. Tientallen huisartsen willen dit anti-schurftmiddel kunnen toedienen aan coronapatiënten. Maar overtuigend bewijs dat het werkt is er niet.

"Er is geen enkel medisch verantwoord bewijs dat het werkt", zegt oud-huisarts Ted van Essen. Hij verdiepte zich in de bestaande onderzoeken naar de werking van ivermectine tegen corona: "De bestaande onderzoeken zijn op hele kleine schaal gedaan, veelal in laboratoria en ze zijn niet ge-peerreviewd."

Zelfzorg Covid-19

'Zelfzorg Covid-19', een belangenvereniging van artsen en verontruste burgers, denkt daar anders over. Deze groep pleitte eerder voor het gebruik van het middel hydrochloroquine tegen corona en wil nu toestemming om ivermectine in de behandeling van coronapatiënten op te nemen.

In een brief aan de SWAB, de wetenschappelijke werkgroep die landelijk adviseert over behandelingen tegen covid-19, vraagt de vereniging om een positief advies, zodat huisartsen het middel kunnen voorschrijven aan coronapatiënten.

Toevalstreffers

Volgens de belangenvereniging hebben inmiddels 19 studies aangetoond dat het gebruik van Ivermectine het herstel versnelt en de sterftekans verlaagt. Maar Van Essen zet dus vraagtekens bij die studies.

Datzelfde geldt voor hoogleraar epidemiologie Teun Bousema. Hij liet eerder weten geen voorstander te zijn van het toedienen van ivermectine aan coronapatiënten. "Ik ben absoluut geen voorstander van het inzetten van medicijnen zonder duidelijk bewijs voor effectiviteit. Dat bewijs is bij ivermectine nog niet gevonden. Er zijn wel een paar interessante aanwijzingen dat klachten misschien iets eerder verdwijnen. Dat kunnen ook heel goed toevalstreffers zijn.''

Veel bijwerkingen

Volgens Van Essen kleven er bovendien nadelen aan het voorschrijven van ivermectine: "Het is een zwaar middel met veel bijwerkingen, zoals slapeloosheid, misselijkheid en obstipatie. Het is tot nu toe vooral getest in laboratoria. Daar bleek weliswaar dat ivermectine het coronavirus doodt, maar daarbij ging het om een dosis die vijftig tot honderd keer hoger ligt dan wat we veilig achten voor mensen," zegt hij.

Lees ook

Volgens de oud-huisarts is het heel lastig om een goed werkend medicijn te vinden of te ontwikkelen tegen corona: "Het virus verspreidt zich via lichaamscellen. Dat maakt het heel lastig om het virus te bestrijden, omdat je niet een middel wil toedienen dat schade toebrengt aan de cellen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.