Woon je in een omgeving waar continu veel lawaai is? Daar hebben onderzoekers in Singapore iets op gevonden. Geluidsdempers houden de herrie buiten. En dat is gunstig voor je gezondheid, want van omgevingsgeluid zou je onder meer obesitas kunnen krijgen.

De geluidsdemper produceert een soort anti-geluid bij het raam van je huis. De techniek is vergelijkbaar met de 'noise cancelling' koptelefoon, die ook omgevingsgeluid dempt. De Volkskrant schrijft over de geluidsdemper, en stelt dat te veel omgevingsgeluid schadelijk is. Het zou kunnen leiden tot chronische stress, hart- en vaatziekten en diabetes. Klopt dat?

Geluid is belangrijk

We kunnen niet zonder geluid: ze informeren en zorgen dat we kunnen oriënteren. Marcel Cobussen, hoogleraar Auditieve Cultuur aan de Universiteit Leiden, onderstreept het belang van geluid. "Complete stilte is steeds vaker het streven," stelt Cobussen. "Die discussie wordt gedomineerd door mensen uit de technische hoek, die meten geluiden in decibels. Maar geluid is veel complexer dan dat."

"Het gaat ook om de betekenis van geluid. We maken herrie met oud en nieuw om geesten te verdrijven, we schreeuwen het uit in voetbalstadia als de bal in het net vliegt. Dan slaat de decibelmeter behoorlijk uit. Geluiden hebben we nodig om ons te uiten."

Lees ook

Chronische stress

Maar geluid kan ook als irritant worden ervaren, maar het kan ook wel degelijk schadelijk zijn voor je gezondheid, weet Liesbeth van Rossum, internist endocrinoloog en hoogleraar Obesitas en Stress aan de Erasmus Universiteit. "Soms kunnen mensen veel last ervaren van geluidshinder," zegt Van Rossum. "Dit kan stresssystemen in je lichaam activeren. Het stresshormoon cortisol speelt daarbij een rol."

Zorgt dat stresshormoon er dan ook voor dat je aankomt? "Wanneer je chronische stress ervaart, gaat het cortisolgehalte omhoog. Als dit langdurig plaatsvindt, sla je inderdaad meer buikvet op. Het verband tussen geluidsoverlast en de gezondheidsklachten is dus zeker aanwezig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.