Lawaai van machines, auto's en zelfs pistolen: het einde van deze herrie lijkt in zicht. Wetenschappers Xin Zhang en Reza Ghaffarivardavagh van de Boston University ontwikkelden een geluidsdemper die tot wel 94 procent van alle geluiden kan filteren.

De ingenieus vormgegeven ring kan frequenties opvangen en terugsturen naar de bron. Het klinkt enorm ingewikkeld, maar de demper kan 'gewoon' worden gemaakt met een 3D-printer.

Geen geluid, wel lucht en licht

Op het eerste gezicht lijkt het een normale ring. Maar een ingenieus spiraalvormig patroon verstoort het geluid zo dat het niet door het open midden kan worden gestraald. Opvallend is dat de ring wel lucht en licht doorlaat.

Volgens de wetenschappers kan het systeem gebruikt worden om bijvoorbeeld geluidsdichte muren te bouwen. De demper kan daarnaast ook in MRI-scans gebruikt worden. Nu moeten patiënten in sommige gevallen met hun hoofd in een lawaaierige buis. De uitvinding maakt de scan een straks waarschijnlijk een stuk draaglijker.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.