De rel rond de verdwenen subsidies van de Gaykrant, breidt zich verder uit. Henk Krol, oud-hoofdredacteur van de Gaykrant en tegenwoordig voorman van 50Plus, daagt nu de oud-ministers Plasterk en Van Bijsterveldt voor de rechter om zijn onschuld te bewijzen. Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil hij dagen. 

Dit staat in de stukken die de advocaat van Krol, mr. Schouten, bij de rechtbank heeft ingeleverd.

In de stukken wordt gesteld dat de betrokken ministers en topambtenaren van OC&W allemaal op de hoogte waren van de constructie rond de subsidieverstrekking. Sterker: het idee om de subsidie (bijna drie ton) via de Stichting Vrienden van de Gaykrant te laten lopen, werd door minister Plasterk expliciet goedgekeurd.

Omdat het homo-emancipatiebeleid belangrijk was, gaf Plasterk zelfs een speciale ambtenaar de opdracht om Krol “goed te helpen” bij de subsidieaanvragen. Deze “cultuur van behulpzaamheid werd onder het bewind van minister Bijsterveldt doorgezet”.  Ook alle financiële verslagen van de SVGK werden eerst naar het Ministerie gestuurd, aldus Krol. 

De advocaat van Krol stelt dat Plasterk het “belangrijk vond dat er meer LHBT-projecten zouden komen”. Omdat de subsidie niet rechtstreeks aan de BV Best Publishing Group (BPG, het bedrijf van Krol) kon worden overgemaakt, maar wél naar een stichting, werd het geld naar Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) doorgesluisd. 

Krol en zijn advocaat schrijven: 

'Minister Plasterk wilde dat de projecten er kwamen. Hij en zijn directeur lieten weten het geen probleem te vinden dat de BPG zou worden ingehuurd om de gesubsidieerde activiteiten uit te voeren en dat de subsidies van de SVGK ook zouden kunnen worden aangewend ter financiering van de bedrijfsvoering van de BPG'.

Opmerkelijk, want het Ministerie probeert de verstrekte subsidie juist terug te krijgen van SVGK, omdat die onterecht zou zijn verstrekt. Die wil het geld weer verhalen op Krol, omdat het onder zijn voorzitterschap is uitgegeven. Krol stak het onder andere in zijn inmiddels failliete seksshop Gaytel.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.