Het bestuur van 50PLUS lijkt klaar te zijn met partijleider Liane den Haan, blijkt uit een verklaring op de website. "Het verbaast mij dat het niet al is gebeurd", reageert Henk Krol.

Het bestuur schrijft nu dat Den Haan 'een volstrekt onwerkbare situatie heeft veroorzaakt'. Zo heeft ze volgens het bestuur onder meer wijzigingen aangebracht in het verkiezingsprogramma dat door de leden was vastgesteld, wilde ze niet mee werken aan tv-spotjes voor de zendtijd politieke partijen en heeft ze herhaaldelijk gedreigd uit de partij te stappen. Of ze dat doet, is nog niet zeker: ze wil wachten op het partijcongres op 8 mei. Dan wordt een nieuw bestuur gekozen.

'Verwonderlijk en triest'

"Ik vind het verwonderlijk en triest", reageert voormalig fractievoorzitter van 50PLUS Henk Krol. "Ik heb er 10 jaar voor geknokt om het tot een geheel te maken. En nu ik weg ben, kan iedereen zien wat er speelt. Ik was meer tijd kwijt om ruzies te beslechten dan mijn politieke werk te doen. En als je ziet dat dit het gevolg is, dan breekt mijn hart."

Eerder deze week zei Den Haan tegen EenVandaag dat, als de partij het bij de volgende verkiezingen weer slecht zou doen, ze vindt dat dat consequenties moet hebben. Zij gaat dan niet meer in de Kamer. Het aantal kleine partijen vindt ze te groot, waardoor het moeilijk is de controlerende functie van de Kamer goed uit te voeren.

Lees ook

Eerste Kamer

Het lijkt erop dat het bestuur van 50 PLUS Martin van Rooijen uit de Eerste Kamer nu aan de zijde heeft. Verwacht Krol een splitsing tussen de Eerste en Tweede Kamerfractie? "In feite is die splitsing er al. Als je kijkt naar het pensioenstelsel, het zorgstelsel, de rekenrente. Die standpunten tussen de Eerste en Tweede Kamerfractie zijn zo verschillend. En dat is helemaal niet nodig. De Eerste Kamerfractie heeft 100 procent gelijk."

"Ik heb leuk met Den Haan samengewerkt toen zij nog bij het COC zat, maar het was voor de verkiezingen al duidelijk dat dit zou gebeuren. Het is gewoon heel jammer."

'Ongelofelijk onprofessioneel'

In een reactie laat Den Haan weten dat ze de publieke verklaring van het hoofdbestuur ongelofelijk onprofessioneel vindt. "Zo ga je niet met elkaar om. Maar het is helaas wel de partijcultuur die ik binnen 50PLUS aan heb getroffen en waar de partij al jaren om bekend staat."

Ze herkent zich totaal niet in deze aantijgingen en vindt dat er heel wat moet gebeuren bij 50PLUS. "Er moet een cultuur komen waarin mensen elkaar vertrouwen, waarin je je veilig kunt voelen en waar samen wordt gewerkt aan dat wat echt belangrijk is: zorgen dat mensen in Nederland goed oud kunnen worden. Dat is en blijft mijn drijfveer."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.