Na 60 jaar politiek zwaait voorzitter van 50PLUS Jan Nagel af. En zoals we dat vaker hebben gezien: met veel herrie. "Hij heeft een moeizaam karakter, maar is politiek zeker slim", zegt voormalig NRC-journalist Mark Kranenburg.

Liane den Haan neemt afscheid van 50PLUS en daarmee verdwijnt 50PLUS uit de Tweede Kamer. De partij had namelijk één zetel en Dan Haan neemt haar zetel mee. Het bestuur maakte twee weken geleden bekend klaar te zijn met Den Haan, omdat ze 'een onwerkbare situatie' zou hebben veroorzaakt. Ruzie binnen de partij is niet nieuw, want in de campagnetijd was er gedoe met de nummer 3 op de lijst en ook Henk Krol verliet de partij na een conflict.

Leefbaar Hilversum

Volgens oud-journalist Mark Kranenburg is Jan Nagel een politicus met een feilloze intuïtie. "Dat straalt op hem af. In de jaren 60 kwam hij op voor de jongeren en nu voor de ouderen. Tussendoor was hij ook oprichter van Leefbaar Hilversum. Een van de eerste populistische partijen. Hij weet precies wat er in de bevolking speelt en werd in een keer de grootste partij."

"Hij heeft de partij op de kaart weten te zetten. Ze zaten goed in de Eerste Kamer. Het punt waar ze veel op geprofileerd hebben is natuurlijk het verlagen van de pensioenleeftijd naar 65 jaar. Dat slaat aan bij mensen die denken daar slachtoffer van te worden. Hij heeft de oudere generatie een stem gegeven."

Lees ook

'Moeilijke man'

Desalniettemin is Nagel volgens Kranenburg ook een moeilijke man. "Het is een moeilijk mens die zijn eigen zin wil doordrijven en moeilijk compromissen kan maken. Hij heeft het in zich dat hij kan manipuleren, bijvoorbeeld door dreigen met procedures. Hij heeft een moeizaam karakter, maar is politiek zeker slim. Hij heeft een onbedwingbare behoefte om erbij te horen."

Kranenburg zegt dat Nagel niet verantwoordelijk is voor alle ruzies binnen de partij. "Bij 50PLUS geldt de wet voor het bejaardenhuis. Ze hebben allemaal veel tijd, ze hebben een groot ego en gaan elkaar dwars zitten. Dat heeft die partij parten gespeeld. Daar past Jan Nagel natuurlijk prima in. Toen we dachten dat hij klaar was met 50PLUS, werd hij toch weer partijvoorzitter, maar ook dat is nu dus weer misgegaan."

Geen definitief vertrek

Volgens Kranenburg is het vertrek van Jan Nagel geen definitief vertrek. "Nee, die gaat niet weg. Bij Jan Nagel weet je het nooit. Hij is nu 81 jaar oud. Vorig jaar heeft hij een feest gegeven en toen heeft hij al laten doorschemeren dat we voorlopig nog niet van hem af zijn."

"Je krijgt nu een doelgroep van hoogbejaarden. Het lijkt me dat hij de oprichter van de 80PLUS partij wordt", zegt Kranenburg lachend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.