Ganzen zijn in Nederland een ware plaag voor de boeren. Honderdduizenden ganzen vreten het grasland kaal en dat gras is eigenlijk voor de koeien bedoeld. De gans richt verreweg de meeste schade aan van alle vogels in ons land. 

Vorig jaar is voor 13 miljoen euro schadevergoeding uitgekeerd aan boeren.  Maar vanaf 1 juni mogen ganzen  in heel Nederland worden vergast met C02-gas als ze schade veroorzaken aan de landbouw of overlast geven. 

Tot nu toe mochten ganzen alleen in een straal van 20 km rond Schiphol worden vergast omdat ze een gevaar vormen voor het luchtvaartverkeer. Voor de bestrijding van de dieren bij Schiphol met gas, moest elk jaar een ontheffing in Brussel worden aangevraagd. Maar nu is het gebruik van koolstofdioxide als bestrijdingsmiddel toegestaan door de EU en hoeft er geen ontheffing meer te worden gevraagd. 

Het bedrijf Duke Faunabeheer in Lelystad is het enige bedrijf in Nederland met een vergunning om de ganzen te vergassen op Schiphol, maar kan nu in het hele land aan de slag. Volgen ganzenvanger Arie den Hartog is het gebruik van CO2 een effectieve manier om grote groepen ganzen te doden. De overheid wil de schade door ganzen terugbrengen en er moeten misschien wel 400.000 ganzen worden afgemaakt. 

Kritiek

Vogelbescherming Nederland is tegenstander van het massaal doden van ganzen en wijst op alternatieven zoals het onaantrekkelijk maken van grasland voor ganzen. In EenVandaag een gesprek met ganzenvanger Arie den Hertog van Duke Faunabeheer. Ook spreken we met Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.