Het is een publicitaire nachtmerrie voor Camiel Eurlings. De kritiek op het IOC-lid is de afgelopen dagen fors gestegen na zijn verklaring over de mishandeling van zijn ex-vriendin in het NRC. De bagatellisering wordt hem door velen niet in dank afgenomen: de roep om zijn aftreden als als IOC- en NOC*NSF-lid neemt alleen maar toe.

Camiel Eurlings bood afgelopen weekend zijn excuses aan voor een handgemeen dat hij in 2015 had met zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Het Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité ontkent daarin dat hij toenmalige vriendin zwaar heeft mishandeld. Dat stelt Eurlings in een persverklaring van zijn advocaat Geert-Jan Knoops, die op nadrukkelijk verzoek van sportkoepel NOCNSF naar buiten is gebracht.

‘Publieke impact onderschat’

In een verklaring naar de pers bekent Eurlings dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat. “Er heeft zich in de nacht van 20 op 21 juli een wederzijds handgemeen voorgedaan tussen mij en mijn ex-vriendin", zegt Eurling. Hij betuigt spijt tegenover zijn ex-vriendin, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sportkoepel NOC*NSF, de olympische sporters en het Nederlandse publiek.

Volgens de oud-minister en voormalig KLM-bestuurder was het een eenmalig incident. “Ik heb steeds geprobeerd om deze zaak met mijn vriendin - van wie ik erg veel heb gehouden - samen op te lossen. Eerst onderling. Toen via mediation waar ik mij voor openstelde", aldus Eurlings.

In maart trof Eurlings uiteindelijk een schikking met het OM. De oud-minister heeft onbekende afspraken gemaakt met het OM, waardoor hij niet voor de rechter hoeft te verschijnen.

Privézaak

Het IOC bestempelde de kwestie daarna als privézaak en Eurlings kon aanblijven. “Maar het klopt dat er iets in mijn privéleven is gebeurd waar ik me voor schaam en waar ik ook al verschillende keren excuses voor heb aangeboden aan diegene die dit primair aangaat; mijn ex-vriendin."

Door Eurlings verklaring laait opnieuw de discussie op over de voorbeeldfunctie die Eurlings in de sport heeft. Diverse Kamerleden dringen in het AD aan op vertrek van Eurlings bij sportkoepel NOC*NSF. Met verbijstering en boosheid wordt gereageerd op de verklaring van Eurlings over de mishandeling van zijn ex-vriendin.

'Eer aan mezelf houden'

Ook Mark Rutte sprak zich inmiddels, nu Eurlings laat weten dat de mishandeling waarvoor hij een taakstraf uitvoerde slechts een 'eenvoudige' was, geen zware, zoals in het verleden werd gesteld. “Ik begrijp dat NOC*NSF met hem in gesprek gaat. Zo’n gesprek kan ik mij heel goed voorstellen."

“Een beetje mishandeling? Mag dat?", zegt Antje Diertens van D66. “Dat is niet de uitstraling die je in de sport wilt hebben. Als ik Eurlings was, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen."

Majeure uitdagingen

Er is Eurlings naar eigen zeggen veel aan gelegen dat hij blijft werken bij het IOC. “Er spelen majeure uitdagingen, waarbij het belangrijk is dat een Nederlander daaraan een bijdrage kan leveren. IOC-lid zijn is voor mij veel meer dan de mooiste vrijwilligersbaan; het is een bijzonder voorrecht.”

Volgens De Telegraaf komt er nog voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea een gesprek tussen de atletencommissie van NOC*NSF en Eurlings. In dat gesprek moet het beschadigde vertrouwen in Eurlings verder hersteld worden, om te voorkomen dat de voormalige politicus straks in Pyeongchang zit terwijl de atleten die hij vertegenwoordigt, hem niet pruimen.

De Spelen in Pyeongchang beginnen op 9 februari. De atletencommissie besloot een brief naar de voormalige politicus te schrijven, nadat hij via zijn advocaat Geert-Jan Knoops had laten weten dat ten onrechte melding is gemaakt van ’zware mishandeling’. De Atletencommissie reageerde zuinig op de verklaring: “Er is vertrouwen weg en dat heeft de sport geen goed gedaan. Dat zal hersteld moeten worden”.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.