Camiel Eurlings wordt niet vervolgd voor de vermeende mishandeling van zijn ex-vriendin. De voormalig CDA-minister is ingegaan op een transactieaanbod van het OM. Er is dus buiten de rechter om geschikt door middel van het betalen van een onbekend bedrag of het uitvoeren van een taakstraf. 

Gescheurde oorlellen, oogletsel en een gebroken elleboog. Dat zijn volgens de ex-vriendin van Camiel Eurlings de gevolgen van de mishandeling waar hij verantwoordelijk voor zou zijn.

De verbazing over de schikking met het OM is groot. Op Twitter wordt door sommigen zelfs gesproken over klassenjustitie. Mensen vragen zich af of het OM dit ook zo makkelijk met een gewone burger zou doen.

Maar toch worden er wel vaker zaken buiten de rechter om geschikt. In 2015 werd 6 procent van alle zaken door het OM afgehandeld met een transactie. Het aantal transacties is echter in 8 jaar tijd wel fors gedaald, namelijk met 85%. Deze schikking is dus toch opvallend. Vooral omdat het om een mishandelingszaak gaat, stelt strafrechtadvocaat Juriaan de Vries.

Omdat de zaak van Eurlings buiten de rechter om is geschikt, betekent dit dat verdere strafrechtelijke vervolging niet aan de orde is. Ook is er geen sprake van een veroordeling of een schuldbekentenis. Er werd vandaag door verschillende media geschreven dat je dan ook geen strafblad hebt, maar dat klopt niet volgens De Vries.

De ex-vriendin van Eurlings, Tessa Rolink, laat aan de Telegraaf weten dat ze blij is. volgens haar heeft Eurlings een taakstraf opgelegd gekregen en is dat precies wat ze wilde. De enige keer dat Eurlings zelf op de zaak reageerde was afgelopen zomer toen hij als IOC-lid in Brazilië was voor de Olympische Spelen. Tegen Het Parool zei hij "In Nederland ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Dat geldt voor iedereen en dus ook voor mij."

De vandaag bekendgemaakte transactie is geen officiële schuldbekentenis dus, maar een duidelijke ontkenning van de mishandeling is er tot nu toe nog steeds niet geweest van de kant van Eurlings.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.