Het was waarschijnlijk het tegenovergestelde van waar Camiel Eurlings op had gehoopt. Na zijn verklaring over de mishandeling van zijn ex-vriendin in het NRC nam de roep om zijn aftreden als IOC- en NOC*NSF-lid alleen maar toe. Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers stelt in Radio EenVandaag dat de positie van Eurlings onhoudbaar is.

Deze zaterdag verklaarde Eurlings – ‘ik wil va-banque in de spiegel kijken’ - onder meer dat er ‘zich een wederzijds handgemeen heeft voorgedaan’ en het ging om ‘een eenvoudige mishandeling’. Die bagatellisering wordt hem door velen niet in dank afgenomen. Ook de Atletencommissie reageerde zuinig op de verklaring: ‘Er is vertrouwen weg en dat heeft de sport geen goed gedaan. Dat zal hersteld moeten worden’.

Eurlings niet meer geloofwaardig

Voor hoogleraar Marjan Olfers is het een uitgemaakte zaak: ‘Camiel Eurlings is niet meer geloofwaardig en daarom moet hij weg’. Ze noemt de bestuurder zwaar beschadigd en ziet niet hoe hij zijn representatieve functie nog kan vervullen. "Als bestuurder in Nederland hoor je van onbesproken gedrag te zijn. Dat is Camiel Eurlings niet’. Ik kan niet in zijn hoofd kijken", zegt Olfers, "en dat zou ik ook niet willen, want ik zou me doodschamen."

Olfers benadrukt wel hoe in de internationale sportwereld vaak anders tegen dit soort situaties aan wordt gekeken dan de Nederlandse context. "Wij hebben onze eigen normen en waarden. Daarmee kijken we naar de rest van de wereld. Maar er zijn ook andere landen bij het IOC aangesloten waar het normaal is dat je je vrouw slaat. Het is zelfs bij wet toegestaan. Daar wordt dus ook heel anders naar bestuurders gekeken."

Olfers weet bovendien dat de oud-CDA-politicus goed ligt in de internationale sportwereld."Ze vinden hem een aimabele man. Dat bourgondische van Eurlings ligt daar goed. En vergeet niet, zoveel internationale bestuurders hebben we niet. Het zijn er maar een paar."

Dat betekent niet dat Eurlings in positie moet blijven, volgens Olfers. Integendeel. "Ik denk dat we veel harder zouden moeten duwen en harder positie moeten nemen als Nederland. Al die landen die daar rondlopen met achterlijke wetten, daar moeten we stellingen over innemen. We moeten het breder gaan zien. We hebben internationale regels afgesproken over het slaan van vrouwen. Laten we als vaandeldrager voorop gaan en alle aangesloten landen dwingen hierin mee te gaan. We willen dit soort type bestuurders niet hebben."

De hoogleraar maakt zich overigens weinig zorgen dat dit invloed heeft op de Olympische prestaties van onze sporters. "Sporters zijn vooral bezig met eten, slapen en trainen en ik hoop dat ze ’s avonds niet wakker liggen van een kwestie zoals Camiel Eurlings."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.