In een aantal regio’s in Nederland is sprake van bevolkingskrimp. Steeds meer jongeren, hoogopgeleiden en gezinnen trekken naar de steden, waardoor het aantal inwoners daalt en de bevolking vergrijst. De provincie Overijssel heeft hiermee te maken. 

Met name in Oost-Overijssel neemt het aantal voorzieningen af en wordt er gevreesd voor de leefbaarheid van kleine dorpen. Vandaag de laatste dag van de Radio EenVandaag provincietour in: Overijssel. 

In Overijssel kan het zowel vriezen als dooien: in het oosten is er sprake van bevolkingskrimp en leegstand. Maar de omgeving van Zwolle is erg in trek. Het gaat er economisch goed dankzij de vele familiebedrijven in de regio, concludeert Stichting Metropool Zwolle. 

Leegstand

In Radio EenVandaag een gesprek over de leegstand op het platteland in Overijssel. We spreken met Monique van Haaf van de VVD. Ook aan tafel: Eddy Oude Voshaar uit Losser, een klein dorp niet ver van Duitsland. Hoe zit het daar met verschillende voorzieningen? En Willy Lourenssen uit Raalte. Als voormalig SP-fractievoorzitter pleitte hij regelmatig voor het bouwen van meer sociale huurwoningen om jongeren te trekken. Maar is dat wel de oplossing?

Woon de uitzending bij

Radio EenVandaag zendt van 2 tot en met 17 maart live uit vanuit de provincie. Van Zeeland tot Groningen, elke dag maken we tussen 15.30 en 16.30 een live-radio uitzending in aanloop naar de verkiezingen. Vandaag: Overijssel. U bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen in Café De Hip in Deventer. Presentatrice is Suzanne Bosman en muziek komt van Erwin Nyhoff 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.