In de hoofdstad liepen de spanningen op rondom de uitgeprocedeerde asielzoekersgroep We Are Here. Zij hebben geen vaste verblijfplaats en trokken van leegstaand pand naar leegstaand pand voor een dak boven hun hoofd. Het verdeelde de politiek zowel lokaal in Amsterdam als landelijk in Den Haag tot op het bot.

 Op veel plaatsen woedt er een strijd om de krakersgroep uit hun verschillende verblijfplaatsen te krijgen.

Kijk & lees ook:

We Are Here ook actief in 2012

Het is echter niet voor het eerst dat zo'n vraagstuk de hoofdstad raakt. In 2012 was de groep We Are Here ook in het nieuws. Toen moesten de destijds uitgeprocedeerde asielzoekers weg bij het schoolplein aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp.

Jeroen Mirck was destijds stadsdeel-raadslid in Amsterdam Nieuw-West en blikt terug. "Mensen zaten daar gewoon buiten in tente. Het heeft best lang geduurd: een klein jaar verbleven mensen daar. Daarna gingen mensen door de stad zwerven en toen werd het rommelig." Het probleem zat er volgens Mirck in, dat op deze mensen het reguliere woningaanbod niet van toepassing is. "Er moesten mazen in de wet worden gezocht om opvang te regelen."

'Deze mensen moeten toch het land verlaten'

Mirck ziet wel verschillen tussen 2012 en nu: "Nederland heeft geen oplossing voor dit probleem. Deze hele kwestie is lastig. Vroeg of laat zullen deze mensen toch het land moeten verlaten. Maar het zijn vaak mensen die niet terug kunnen naar hun land." 

"De situatie die nu aan de hand is, dat kan niet", zegt Mirck. Hij ziet dat er nu veel meer weerstand tegen de krakers is dan eerder. "Ik geloof wel dat het idee van 'een oogje dichtknijpen' minder populair is geworden. Dat heeft ook te maken met de verscherpte politieke verstandhouding tussen links en rechts. Niet alleen tussen Amsterdam en Den Haag, maar ook in Amsterdam onderling."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.