Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers heeft sinds de Paasdagen minstens twintig woningen gekraakt in Amsterdam Oost. Volgens wooncorporatie Ymere is er bij de kraakactie sprake geweest van bedreigingen, intimidatie en inbraken. Ymere heeft twee aangiftes gedaan bij het Openbaar Ministerie. Zij gaan onderzoeken of de openbare orde in het geding is. In dat geval kunnen de panden met spoed worden ontruimd.

In de Rudolf Dieselstraat zijn bewoners geschrokken. Eén van de buren van de gekraakte panden, heeft een briefje voor het raam van zijn buren gehangen om te voorkomen dat die woning ook wordt ingepikt: “Niet kraken, hier woont iemand!”.

De groep krakers bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers zijn aangesloten bij de groep ‘We are here’. Zij hebben in de laatste vijf jaar meer dan dertig keer moeten verhuizen. ‘Wij hebben geen andere oplossing’, zegt een woordvoerder van de groep. ‘Wij kunnen toch niet buiten op straat slapen? Er moet een humane oplossing komen. Het gaat om mensen die nu geen rechten hebben.’

‘Verkeerd signaal van de gemeente’

Ondanks het kraakverbod in de hoofdstad zijn eigenaren van panden waar uitgeprocedeerde asielzoekers in zitten gevraagd deze niet te laten ontruimen. Burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad. Dit is het resultaat van een aangenomen motie van fractievoorzitter van GroenLinks Rutger Groot Wassink.

Fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Amsterdam Annabel Nanninga snapt niet dat de gemeente het kraakverbod links laat liggen. ‘Ik vind het heel aanstootgevend dat de situatie wordt gedoogd door de gemeente. Ik kan ergens nog wel begrijpen dat deze mensen al jaren kraken. Met het is zo’n verkeerd signaal dat de gemeente niet ingrijpt. Dit is ook nog een stap verder dan ‘gewoon’ kraken. Het is huisvredebreuk.’

Ook premier Rutte reageert op de krakers in Amsterdam. Hij is geschrokken van de berichtgeving erover. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.