De Amsterdamse krakersgroep We Are Here weigert de strijd op te geven. De ongedocumenteerde vluchtelingen moesten maandag om 12:00 uur de gekraakte huizen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost verlaten, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Bij de poging van maandagochtend op de Weesperzijde vonden volgens de politie binnen “wat schermutselingen'' plaats. Daarbij liep een persoon een schram op, die daarvan aangifte gaat doen. Ook zijn er binnen enkele deuren vernield. De politie onderzoekt momenteel wie daarvoor verantwoordelijk is. Zondag probeerden de krakers een ander pand in Amsterdam te kraken, maar dat mislukte omdat het pand toch bewoond bleek.

Wat is #WeAreHere?

De ongedocumenteerde vluchtelingen betrokken eind maart de leegstaande woningen. De kraakactie leidde tot veel ophef door enkele incidenten die ermee gepaard gingen. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde 'vergiskraak' gedaan in een bewoonde woning. 

Bij een daarvan stond een bewoonster onder de douche. Ook zouden medewerkers van Ymere, eigenaar van de panden, en leegstandsbeheerder Camelot zijn bedreigd en ontstond er een conflict tussen leden van Identitair Verzet en een groep antifascisten.

Nieuwe opvang in Amsterdam

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam wil op korte termijn een 24 uursopvang openen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar die laat nog even op zich wachten. De ongedocumenteerden van We Are Here hebben aangegeven dat ze hier geen gebruik van willen maken. Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor de plannen van de nieuwe Amsterdamse coalitie. Het is ze vooral een doorn in het oog dat illegale krakers beloond worden met huisvesting.

Ook VVD Amsterdam is kritisch. De partij vindt het niet nodig om een 24-uursopvang te openen. “Dit is een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Als je uitgeprocedeerd bent, moet je Nederland verlaten.”, aldus Marianne Poot. “Als je aan het proces meewerkt om terug te keren, wordt er opvang geregeld. Dan is het niet nodig dat de gemeente Amsterdam alternatieve opvang gaat regelen.”

Poot is blij dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen. “Het voelt als steun voor ons VVD-standpunt in Amsterdam: het is niet nodig om extra opvang te maken. Want de extra opvang is er al. Ik ga er dan ook vanuit dat de gemeente zich daaraan houdt: de wethouders moeten zich aan de wet houden.”

Volgens Het Parool biedt de nieuwe opvang voor maximaal anderhalf jaar een oplossing. Daarna moeten asielzoekers meewerken aan een terugkeer naar het land van herkomst, terwijl dat juist niet is wat We Are Here wil. 

Sylvana Simons 

Bij1 (de partij van Sylvana Simons) steunt de krakers. Jazie Veldhuyzen van die partij zegt tegen De Telegraaf het normaal te vinden dat er gekraakt wordt. “Ik snap het concept van bezit niet zo”, aldus Veldhuyzen over het feit dat eigenaren in de stad soms meer dan honderd huizen bezitten. De krakers hebben op dit moment nog geen nieuw onderdak gevonden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.