Ze hangen weer overal: de advertenties voor Black Friday. Kloppen die kortingen alleen wel? Dat vragen veel Nederlanders zich af, want ze zijn bang om bedonderd te worden. Dat zei econoom Sandra Phlippen van ABN AMRO in RTL Late Night. De vraag: is die behoedzaamheid inderdaad zo typisch Nederlands?

De stelling is te verdelen in twee delen: klopt het inderdaad dat mensen bang zijn om bedonderd te worden, en vraag twee: is dat typisch Nederlands?

40 of 60 procent korting

Op de eerste vraag geeft consumentenpsycholoog Patrick Wessels antwoord. "Op het moment dat ik op Black Friday een aankoop doe met veel korting, dan voelt het als een overwinning op de verkoper. Dat goed willen doen is een onzekerheid. Als ik een ander vertel 'ik heb 40 procent', en diegene zegt 'maar ik had 60 procent korting!', dan voelt dat toch als een verlies."

En dus is het terecht dat we er bang voor zijn, zegt Wessels. "Maar ik weet niet of dat iets typisch Nederlands is."

Verzekeren

Peter Jan Margry van het Meertens Instituut ziet geen bewijs voor de stelling dat de behoedzaamheid bij koopjes typisch Nederlands is. "Het is moeilijk er een duidelijk antwoord op te geven, er is geen onderzoek naar." Maar Margry ziet in een ander fenomeen wel een voorzichtige aanwijzing. "We zijn in Nederland überhaupt bang om in financiële drama’s terecht te komen. We behoren tot een van de best verzekerde landen ter wereld. Verzekeringen vind je overal, maar Nederland is daar in vergelijking met andere landen wel extreem in."

Black Friday komt natuurlijk uit Amerika. Slaat het daar aan omdat de Amerikanen totaal geen koopangst hebben? Amerikadeskundige Victor Vlam: "De Amerikanen zijn veel minder wantrouwend, al zouden ze het misschien wel moeten zijn. Maar als ze een deal zien, gaan ze er massaal op af om dat aan te schaffen."

Kortom: er is gebrek aan bewijs, zeker als het gaat om kortingen. Maar Nederlanders zijn wél een voorzichtig volkje op financieel gebied. Om onze behoedzaamheid een feit te noemen is het nog te vroeg, dus voor nu is het onbeslist.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.