Bert Koenders wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De PvdA'er gaat zijn partijgenoot Frans Timmermans opvolgen, die Europees commissaris wordt. 

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft vandaag laten weten dat premier Rutte Koenders vrijdag ontvangt. ,,Het betreft het gebruikelijke gesprek met een kandidaat-bewindspersoon'', aldus de RVD. De naam van Koenders als opvolger van Timmermans werd al langer genoemd. 

Koenders (1958) was in het kabinet-Balkenende IV al minister voor Ontwikkelingssamenwerking en daarvoor jarenlang Kamerlid. Op dit moment leidt hij de VN-Vredesmacht in Mali.

In Radio EenVandaag spreken we Jan Pronk, oud-minister in drie kabinetten, over de wapenfeiten van Bert Koenders. Is hij wel een geschikte kandidaat? Ook een gesprek met politiek commentator Kees Boonman.

Meer politiek? Kijk op onze subsite

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.