Na het opstappen van Air France topman Jean-Marc Janaillac, is de chaos bij de luchtvaartmaatschappij compleet. Het aandeel van het bedrijf ging bij de opening van de Amsterdamse beurs onderuit en verloor meer dan 13 procent. De vakbonden volgen de ontwikkelingen bij Franse tak met argusogen. “We zijn we er samen met KLM ook uitgekomen en hebben we een nieuwe CAO. Ik hoop dat de Fransen ook weer met elkaar om de tafel gaan zitten en er met elkaar uit komen”, aldus Leen van der List van FNV Luchtvaart. 

Janaillac had zijn lot verbonden aan een stemming over de arbeidsvoorwaarden onder zijn personeel. Met een meerderheid werd dit voorstel afgewezen en dus maakte de Franse topman bekend op te stappen.

Bob van der Wal, voorzitter van de KLM-vakbond voor hoger personeel: “Hij had nooit zijn lot moeten verbinden aan deze stemming, dat is een foute inschatting geweest.” Ook Van der List noemt dit een zeer onverstandig besluit. Sinds februari is het onrustig bij de luchtvaartmaatschappij door een loonconflict. De piloten hebben een salariseis van zes procent op tafel gelegd. Elk tegenbod uit het bestuur is tot nu toe afgeslagen en de afgelopen maanden is regelmatig het werk neergelegd door de piloten. “De piloten hebben al zes jaar geen loonsverhoging gehad, dus ik snap hun eisen wel”, aldus Van der List. 

Air France is tegen de loonsverhoging, maar stelt een geleidelijke stijging van zeven procent verspreid over vier jaa voor. 55 procent stemde tegen dit bod en staakt ook na het opstappen van de topman door. Janaillac had zijn lot verbonden aan de uitkomst van de stemming over het loonbod en besloot hierna de handdoek in de ring te gooien. 

300 miljoen stakingskosten

De luchtvaartcombinatie Air France-KLM draait mede door de stakingen verlies en hebben het bedrijf tot nu toe al ruim 300 miljoen euro gekost. Dit blijkt uit kwartaalcijfers die door het bedrijf zijn gepresenteerd. Dit terwijl de meeste stakingen buiten het gepresenteerde kwartaal vallen. Dus de kosten van de recente stakingen komen daar nog bovenop.

Janaillac blijft zijn werkzaamheden bij Air France uitvoeren tot de jaarvergadering van de luchtvaartcombinatie op 15 mei. Dezelfde dag nog komt het bestuur van de organisatie samen om een oplossing te vinden voor de invulling van de topfunctie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.